Rosacea kezelése

Rosacea

Rosacea kezelése

A felnőtt lakosság akár 10 %-át is érintheti egy olyan, elsősorban arcon állon, az orron és a homlokon jelentkező elváltozás, mely diffúz bőrpír képében jelentkezik. A rosacea egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség. Mint minden hiperérzékeny bőrpanasznál, az érintettek kellemetlen érzeteket írnak le (pl. a feszülő és égő érzések). A fenti tünetek mellé ráadásul jellemzően kipirulás és diffúz bőrpír jelenik meg az arcon, állon, az orron és a homlokon, ezenkívül elpattant hajszálerek, foltok alakulhatnak ki.

A rosacea – bár sokan pusztán kozmetikai problémának tekintik – egy bőrbetegség, pontosabban egy hajlam, amit ugyan véglegesen gyógyítani nem lehet, viszont a megfelelő odafigyeléssel és orvosi-kozmetikai kezeléssel gyönyörűen karban lehet tartani.
Fontos különbséget tenni a rosacea és az akne betegségek között, a két állapot kezelése ugyanis nagyban különbözik. Ezért elengedhetetlen a kezelés előtt a részletes bőrgyógyászati konzultáció.

A korai szakaszban a hajszálerek elpattanására hajlamos bőr (couperosa) még átmeneti állapot. A kiváltó okok miatt a kitágult erek szemmel láthatóvá válnak a couperosára hajlamos bőrön, de a normál bőrrel ellentétben, nem húzódnak újra vissza. A hiperérzékeny bőr vörössége eltér a mindennapi kipirulástól, mivel lényegesen hosszabb ideig tart (órák, napok vagy akár hónapok) és a vörösség nem biztos, hogy elmúlik, amíg a bőrt nem kezelik.

A rosacea legsúlyosabb eseteiben a bőr megvastagodhat és szövettöbblet képződhet. Ez általában az orrot érinti és rhinophyma (borvirágos orr vagy karfiol orr) néven ismert. A rhinophyma által az orr nagynak és gumósnak néz ki és azt a téves benyomást kelti az emberekben, hogy az érintett egyén alkoholista. Gyakran ez társadalmi megbélyegződéssel jár, pedig „csak” egy ártatlan bőrbetegség.

A klinikánkon alkalmazott lézeres kezelésre egy forradalmian új Fotona Nd:YAG lézer készüléket alkalmazunk, mely a rosacea tüneteként láthatóvá váló vérerek szűkítését teszi lehetővé.

Milyen ereket lehet eredményesen kezelni lézerrel?

Az első konzultáció során a szakorvos/lézer specialista ad erre választ a vizsgálat után. A vékonyabb és vastagabb, piros és lilás hajszálerek a kezelés hatására egyaránt lezárhatók bizonyos átmérő alatt. Elzáródás után felszívódnak, az esztétikai tünetek mérséklődnek.

Hogyan zajlik a rosacea lézer-kezelése?

A kezelés megkezdését mindig szakorvosi vizsgálat előzi meg, melynek során megbeszélésre kerül, hogy Önnek hány kezelés lehet szükséges.

A kezelés előtt két héttel már ne menjen szoláriumba, ne napoztassa a kezelendő bőrfelszínt, mert a friss pigment képződés részben rontja a lézerkezelés hatékonyságát, részben a bőrfelszín átmeneti károsodását okozhatja.

A kezelés napján ne használjon semmilyen krémet, kenőcsöt a kezelendő bőrfelszínen. Kezelést követően kerülendő a napozás és a szolárium (legalább 10 napig).

A lézeres rosacea kezelés során a FOTONA NdYAG lézer 1064 nm hullámhossza és a szabadalmaztatott VSP technológiája lehetővé teszi, hogy a bőrfelszín megfelelő mélységben a lézer fénye szelektíven az érfalon belül keringő vér hemoglobinjában nyelődjön el, melynek felmelegedését okozza. A felmelegedés a kezelt érfal károsodását idézi elő, így az érfal összetapad, majd felszívódik. A lézer fénye a bőr felsőbb rétegein úgy képes áthatolni, hogy azt nem károsítja, így a beavatkozás A FOTONA VSP technológiának köszönhetően a különböző bőrtípusok egyaránt kezelhetőek a bőrfelszín sérülése nélkül, nagy biztonsággal alkalmazható kreol bőrön is.

Kell-e ismételni a kezelést?
Bizonyos bőrelváltozások, így a rosacea is, nagy egyéni különbséggel bírnak. Általában valamilyen hajlam áll a háttérben, azonban sokszor nem sikerül a kórokot felderíteni. Még a legkorszerűbb kezelés után is, a betegség természetéből adódóan, a tünetek idővel újra jelentkezhetnek. Ezen tapasztalatok birtokában néhány évente úgynevezett fenntartókezelésre lehet szükség.
Fáj-e a kezelés?

Tekintettel arra, hogy a kezelés lézerfény alkalmazásával történik, ami hőenergiát is átad, a kezelés során léghűtést alkalmazunk, hogy Önnek ne legyen kellemetlen érzése. Általában a kezelés 10-15 percig tart, a kezelendő felület nagyságától függően, így viszonylag hamar túllesz a kezelésen.

Mit a teendő kezelés után?
Nagyon fontos, hogy a kezelések után hazaérve az első néhány órában alkalmazzon hűtést pl. jégzselével. Az hűtés ne haladja meg az 5-10 percet egy-egy alkalommal. Emellett fontos a bőrnyugtatás is. Használja a lézeres szakemberünk által ajánlott krémeket, kenőcsöket, fokozottan figyelve a fényvédelemre is. Tanácsként a kezelés utáni néhány órában ne végezzen fokozott izzadással és bőrkipirulással járó tevékenységeket (pl. sport, szolárium, szauna).
Tekintettel arra, hogy gyakorlatilag nincs felépülési idő, Ön a kezelés után azonnal visszatérhet a mindennapjaihoz.

Árak

Rosacea kezelése

  Kezelések javasolt száma Ár/alkalom
Rosacea kezelés 3 45 000 Ft
Rosacea kezelés teljes arcra 3 80 000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Dr. Forgács Sándor

Dr. Forgács Sándor

Sebész, érsebész,  igazgatósági tag

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy a egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.

Cookie-kat használunk
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy szélesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóinknak.