Rosacea kezelése

Rosacea

Rosacea kezelése

A felnőtt lakosság akár 10 %-át is érintheti egy olyan, elsősorban arcon állon, az orron és a homlokon jelentkező elváltozás, mely diffúz bőrpír képében jelentkezik. A rosacea egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség. Mint minden hiperérzékeny bőrpanasznál, az érintettek kellemetlen érzeteket írnak le (pl. a feszülő és égő érzések). A fenti tünetek mellé ráadásul jellemzően kipirulás és diffúz bőrpír jelenik meg az arcon, állon, az orron és a homlokon, ezenkívül elpattant hajszálerek, foltok alakulhatnak ki.

A rosacea – bár sokan pusztán kozmetikai problémának tekintik – egy bőrbetegség, pontosabban egy hajlam, amit ugyan véglegesen gyógyítani nem lehet, viszont a megfelelő odafigyeléssel és orvosi-kozmetikai kezeléssel gyönyörűen karban lehet tartani.
Fontos különbséget tenni a rosacea és az akne betegségek között, a két állapot kezelése ugyanis nagyban különbözik. Ezért elengedhetetlen a kezelés előtt a részletes bőrgyógyászati konzultáció.

A korai szakaszban a hajszálerek elpattanására hajlamos bőr (couperosa) még átmeneti állapot. A kiváltó okok miatt a kitágult erek szemmel láthatóvá válnak a couperosára hajlamos bőrön, de a normál bőrrel ellentétben, nem húzódnak újra vissza. A hiperérzékeny bőr vörössége eltér a mindennapi kipirulástól, mivel lényegesen hosszabb ideig tart (órák, napok vagy akár hónapok) és a vörösség nem biztos, hogy elmúlik, amíg a bőrt nem kezelik.

A rosacea legsúlyosabb eseteiben a bőr megvastagodhat és szövettöbblet képződhet. Ez általában az orrot érinti és rhinophyma (borvirágos orr vagy karfiol orr) néven ismert. A rhinophyma által az orr nagynak és gumósnak néz ki és azt a téves benyomást kelti az emberekben, hogy az érintett egyén alkoholista. Gyakran ez társadalmi megbélyegződéssel jár, pedig „csak” egy ártatlan bőrbetegség.

A klinikánkon alkalmazott lézeres kezelésre egy forradalmian új Fotona Nd:YAG lézer készüléket alkalmazunk, mely a rosacea tüneteként láthatóvá váló vérerek szűkítését teszi lehetővé.

Milyen ereket lehet eredményesen kezelni lézerrel?

Az első konzultáció során a szakorvos/lézer specialista ad erre választ a vizsgálat után. A vékonyabb és vastagabb, piros és lilás hajszálerek a kezelés hatására egyaránt lezárhatók bizonyos átmérő alatt. Elzáródás után felszívódnak, az esztétikai tünetek mérséklődnek.

Hogyan zajlik a rosacea lézer-kezelése?

A kezelés megkezdését mindig szakorvosi vizsgálat előzi meg, melynek során megbeszélésre kerül, hogy Önnek hány kezelés lehet szükséges.

A kezelés előtt két héttel már ne menjen szoláriumba, ne napoztassa a kezelendő bőrfelszínt, mert a friss pigment képződés részben rontja a lézerkezelés hatékonyságát, részben a bőrfelszín átmeneti károsodását okozhatja.

A kezelés napján ne használjon semmilyen krémet, kenőcsöt a kezelendő bőrfelszínen. Kezelést követően kerülendő a napozás és a szolárium (legalább 10 napig).

A lézeres rosacea kezelés során a FOTONA NdYAG lézer 1064 nm hullámhossza és a szabadalmaztatott VSP technológiája lehetővé teszi, hogy a bőrfelszín megfelelő mélységben a lézer fénye szelektíven az érfalon belül keringő vér hemoglobinjában nyelődjön el, melynek felmelegedését okozza. A felmelegedés a kezelt érfal károsodását idézi elő, így az érfal összetapad, majd felszívódik. A lézer fénye a bőr felsőbb rétegein úgy képes áthatolni, hogy azt nem károsítja, így a beavatkozás A FOTONA VSP technológiának köszönhetően a különböző bőrtípusok egyaránt kezelhetőek a bőrfelszín sérülése nélkül, nagy biztonsággal alkalmazható kreol bőrön is.

Kell-e ismételni a kezelést?
Bizonyos bőrelváltozások, így a rosacea is, nagy egyéni különbséggel bírnak. Általában valamilyen hajlam áll a háttérben, azonban sokszor nem sikerül a kórokot felderíteni. Még a legkorszerűbb kezelés után is, a betegség természetéből adódóan, a tünetek idővel újra jelentkezhetnek. Ezen tapasztalatok birtokában néhány évente úgynevezett fenntartókezelésre lehet szükség.
Fáj-e a kezelés?

Tekintettel arra, hogy a kezelés lézerfény alkalmazásával történik, ami hőenergiát is átad, a kezelés során léghűtést alkalmazunk, hogy Önnek ne legyen kellemetlen érzése. Általában a kezelés 10-15 percig tart, a kezelendő felület nagyságától függően, így viszonylag hamar túllesz a kezelésen.

Mit a teendő kezelés után?
Nagyon fontos, hogy a kezelések után hazaérve az első néhány órában alkalmazzon hűtést pl. jégzselével. Az hűtés ne haladja meg az 5-10 percet egy-egy alkalommal. Emellett fontos a bőrnyugtatás is. Használja a lézeres szakemberünk által ajánlott krémeket, kenőcsöket, fokozottan figyelve a fényvédelemre is. Tanácsként a kezelés utáni néhány órában ne végezzen fokozott izzadással és bőrkipirulással járó tevékenységeket (pl. sport, szolárium, szauna).
Tekintettel arra, hogy gyakorlatilag nincs felépülési idő, Ön a kezelés után azonnal visszatérhet a mindennapjaihoz.

Árak

Rosacea kezelése

    2024 2023
  Kezelések javasolt száma Ár/alkalom Ár/alkalom
Rosacea kezelés 3 45 000 Ft 45 000 Ft
Rosacea kezelés teljes arcra 3 80 000 Ft 80 000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Forgács Sándor

Dr. Forgács Sándor

Sebész, érsebész,  igazgatósági tag

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.