Kézsebészet

Kézsebészet

Kézsebészet

Mivel foglalkozik a kézsebész?

Kezeink tökéletes működése nem tűnik fel addig, amig velük kapcsolatos valamely betegség, fájdalom, deformitás nem akadályoz bennünket a napi életvitelünkben.  A kéz bonyolult anatómiai és funkcionális struktúra, melynek lényeges szerepe volt és van az emberiség felemelkedésében, fejlődésében. Az, hogy az ősember kezdeti eszközhasználatától eljutottunk a mai technikai vívmányokig, kezünk rendkívüli munkájának is köszönhető. Nélküle nem csodálhatnánk meg azt a sok műalkotást, építészeti remekművet, melyeket világunk művészei hagytak örökül. A kéznek kiemelkedő szerepe van a testbeszédben, érzelmeink kifejezésében, használatán alapul a siketnémák jelbeszéde.

Nem véletlen tehát, hogy az orvosláson  belül is kiemelt jelentőséggel bír a kéz betegségeivel , problematikájával foglalkozó tudományág. A magyar kézsebészet több, mint hatvan éves múlttal rendelkezik.

A kéz szó szerint „kéznél van”, napi szinten ki van téve a környezeti ártalmaknak, szélnek, hidegnek, napsugárzásnak, mechanikai behatásoknak, nem beszélve a balesetekről. Kis helyen rengeteg anatómiai struktúra finom összehangolt működésére van szükség a tökéletes használathoz. Érthető tehát, hogy bárminemű diszfunkció azonnal feltűnik, problémát, fájdalmat, bosszankodást okoz, egészen a napjainkat megkeserítő állapotokig. A kézsebész feladata az okok felderítése, megfelelő kezelési stratégia kidolgozása szorosan illeszkedve a beteg kívánalmaihoz, igényeihez.

Melyek a leggyakoribb kézsebészeti problémák, hogyan lehet őket orvosolni?

Pattanó ujj: A betegség nevét a betegek által jelzett érzésről kapta: “pattan az ujjam, ha markolás után ki akarom nyújtani” Emiatt sokan az izületek betegségének gondolják. Rendszerint eleinte csak reggel, későbbiekben a nap bármely szakában észlelik a jelenséget. Egyes előrehaladott állapotokban rémisztő lehet, ha a beteg ujja “elakad” vagy hajlítani, vagy nyújtani nem tudja, nem meri. Rendkívül gyakori betegségről beszélhetünk. Hátterében vagy az ujjak hajlító inainak helyi megvastagodása, de leggyakrabban az inhüvelyszájadék hegesedése áll. Azért, hogy az inak mozgás közben helyükön maradjanak és az ujjak izületeit gördülékenyen mozgassák, ínhüvely és ínhüvely gyűrűk teszik lehetővé , mintegy csúszós alagutat képezve. Amennyiben a bejárat bármilyen okból szűkössé válik, az ín erőlködve szuszakolja magát át ezen. Mikor ez sikerül, pattanó, kellemetlen érzéssel jár.

Bővebben a pattanó ujjról

Alagút szindróma: Képzeljük el egy alagutat, melyen sok vonat tud egyszerre áthaladni. Nos, igy néz ki a csukló struktúrája is, ahol csontos vályúban 9 hajlító ín és1 vaskos ideg halad át. Ezt a tenyér felől egy viszonylag vékony szalag fedi le, tökéletes alagutat képezve a benne haladóknak. Természetesen nem csak a csuklón, másutt, könyöknél , alkaron is kialakulhat alagút betegség. Amennyiben az alagút keresztmetszete megváltozik bármilyen okból, a képletek számára szűkössé válik a hely. Mivel a hajlító inak struktúrájukat tekintve kerekdedek és nem összenyomhatók, kizárásos alapon az erdetileg szintén kerekded, de lágyabb szövetből álló ideg kénytelen ellaposodni.

Bővebben az Alagút szindrómáról

Dupuytren betegség (tenyéri hegesedés): Egyik vagy mindkét tenyérben különböző intenzitással kialakuló bőr alatt tapintható csomók, hosszanti hegek, melyek időnként a bőrt is meggyűrik, majd az ujjakra felterjedve azokat hajlított állásba húzzák. A bőr és zsirszövet alatt egy tenyéri bőnye található, mely kötőszövetes pajzsként védi az alatta mélyben húzódó inakat, ereket, idegeket. Ennek a szövetnek szövettanilag jóindulatú, azonban zsugorító, a kéz megfelelő használatát akadályozó betegségéről, fokozódó hegesedéséről van szó. Különböző stádiumokat különíthetünk el attól függően, milyen rég óta áll fenn.

Bővebben a Dupuytren betegségről

Ujjak, kéz , csuklótáji ganglionok, cysták, daganatos elváltozások: ezek kivizsgálása, differenciál diagnosztikája képalkotó vizsgálatokkal történik, végeredménytől függően kezelésük konzervatív vagy műtéti megoldás lehet. 

Ínhüvely gyulladások: kialakulásuk okának feltárása alapvető a kezelés folyamatának meghatározásában. Terápiájuk leginkább konzervatív, melynek során a helyi és/vagy gyógyszeres kezelést  fizioterápiával egészítjük ki.  Ritkább esetekben műtéti megoldás is szükségessé válhat.  

Izületi kopás (arthrosis), könyöktáji fájdalmak, mint teniszkönyök, golfkönyök, vállizületi problémák kezelése alapvetően reumatológiai illetve orthopédiai—utóbbi esetben speciális vállsebészet tárgykörébe tartoznak. 

Egynapos sebészetünkön fent említett műtétek elérhetők előzetes konzultációt követően. 

Sürgősségi, traumás kézsebészeti esetek ellátása magánrendelésünkön nem elérhető.

Árak

Kézsebészet

CTS (Carpal Tunnel Syndroma) műtét  helyi érzéstelenítésben 320 000 Ft
CTS (Carpal Tunnel Syndroma) műtét  altatásban 420 000 Ft
Ganglion műtét helyi érzéstelenítésben 250 000 Ft
Ganglion műtét  altatásban 350 000 Ft
Pattanó ujj műtét  helyi érzéstelenítésben 250 000Ft
Pattanó ujj műtét  altatásban 350 000 Ft
Dupuytren-kontraktúra műtét helyi érzéstelenítésben 320 000 Ft
Dupuytren-kontraktúra műtét altatásban 420 000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Dr. Zárai Andrea

Dr. Zárai Andrea

Sebész, kézsebész

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy a egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.

Cookie-kat használunk
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy szélesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóinknak.