Proktológia

Proktológia

Proktológia

A proktológia az általános sebészet alterülete, mely a végbél és a végbél körüli elváltozások diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. Anatómiailag ez a szakasz a leszálló vastagbél és szigmabél folytatása, azonban az elhelyezkedéséből és funkciójából adódóan eltér a vastagbél egyéb területeitől, így a gyógyítását is az erre specializálódott sebész/proktológus szakorvos végzi.

Sokan félnek ilyen jellegű problémákkal orvoshoz fordulni, de ezen elváltozások mindennaposak. A megváltozott életmódunk, táplálkozási szokásaink miatt ezen terület betegségei egyre gyakoribbak.

MIKOR FORDULJUNK PROKTOLÓGUSHOZ?
  • Végbélfájdalom, végbél melletti fájdalmas csomó megjelenése
  • Aranyeres tünetek
  • Véres széklet
  • Véres-nyákos váladékozás a végbélből
  • Bármely a végbél körül megjelenő látható pl. szemölcsszerű elváltozás, aranyér, sipoly
  • Végbél, vagy a körülötte levő terület viszketése
  • Idegentest érzet a végbél környékén
  • Hasmenés, melynek oka nem fertőzéses eredetű
  • Székrekedés

Ezek mellett minden olyan esetben, mikor szokatlan tüneteket tapasztal, melyekre nem talál kézenfekvő magyarázatot.

MI TÖRTÉNIK A PROKTOLÓGIAI VIZSGÁLAT SORÁN?

A rendelésen proktológus szakorvosunk először kikérdezi Önt a tünetekről, azok időtartamáról, jellegéről, erősségéről, étkezési szokásairól, illetve a legtöbb esetben a családja kórtörténetéről és életviteli szokásairól is.

A fizikális vizsgálat minden esetben külső megtekintéses és tapintásos vizsgálattal kezdődik. Ezt követően kerül sor, ha szükséges, műszeres vizsgálatokra: a végbélnyílás vizsgálatára (anoszkópia) vagy végbéltükrözésre (rektoszkópia).

Az anoszkópia során a végbélnyílás alsó néhány cm-es szakaszát vizsgálja szakorvosunk egy erre kifejlesztett speciális eszközzel. Ezt felvezetve a végbélnyílásba, átvizsgálja a hámmal és nyálkahártyával borított területet. A vizsgálat segítségével jól láthatók a végbélnyílás betegségei: a külső, belső aranyerek, végbél repedések, gyulladásos elváltozások, esetleg daganatok. Lehetőség van szövettani mintavételre is, amennyiben szükséges. A vizsgálat általában kis kellemetlenséggel jár és fájdalom csak ritkán fordul elő pl. végbél repedés, vagy gyulladás esetén.

A rektoszkópia során a proktológus szakorvos egy speciális műszert felvezetve átnézi a vastagbél utolsó 10-20 cm-es szakaszát. A vizsgálat diagnosztikai céllal történik, segítségével idejében felismerhetők a végbél jó (polipok) és rosszindulatú elváltozásai, valamint a gyulladások, fekélyek és szűkületek. A végbéltükrözés során mintavételre (biopszia) is van lehetőség. A vizsgálat mindössze 1-2 percet vesz igénybe, kényelmetlen lehet, de nem jár fájdalommal általában.

Ezt követően a szakorvos részletesen átbeszélve a diagnózist a beteggel a talált elváltozások birtokában javaslatot tesz a terápiára, mely tartalmazza a gyógyszeres és életmód terápiát is, és ha szükséges a beteggel egyeztetve további vizsgálatokat is indikál, pl. laboratóriumi (vér, széklet) vizsgálatokra küldheti a beteget, vagy javasolhat képalkotó és egyéb eszközös vizsgálatokat( Hasi UH, CT, MR, vastagbél tükrözés). Megbeszéli a beteggel, amennyiben indokolt, az esetleges műtéti vagy egyéb beavatkozási lehetőségeket (pl. aranyerek gumigyűrűs kezelését).

TUDNIVALÓK, ELŐKÉSZÜLETEK A VIZSGÁLAT ELŐTT

Az első konzultációra hozza magával minden korábbi orvosi dokumentációját.

Az első vizsgálathoz különösebb előkészület nem szükséges. Természetesen, amennyiben majd további vizsgálatokra, esetleg beavatkozásra lesz szüksége, a szakorvossal egyeztetni fogja az esetleges szükséges vizsgálati elkészítés módját.

Árak

Proktológia

  2024 2023
Proktológiai szakorvosi vizsgálat anoszkópiával (fizikális és anoszkópos vizsgálat)  45 800 Ft 41 800 Ft
Proktológiai szakorvosi vizsgálat anoszkópiával és rektoszkópiával  (fizikális, anoszkópos és rektoszkópos vizsgálat)  55 800 Ft -
Proktológiai konzultáció/leletmegbeszélés 25 800 Ft 23 500 Ft
Proktológiai kontrollvizsgálat 3 hónapon belül 25 800 Ft 23 500 Ft
Orvosi vizsgálatot kiegészítő árak
Aranyérgyűrűzés barron ligatura a vizsgálatot követően 27 400 Ft/db 25 000 Ft/db
Szövettani vizsgálat - 1. minta 23 000 Ft 21 000 Ft
Szövettani vizsgálat - további minták 16 500 Ft 15 000 Ft
Végbélpolyp eltávolítása a vizsgálatot követően 38 200 Ft 34 800 Ft
Aranyér thrombectomia a vizsgálatot követően 43 300 Ft 39 500 Ft
Egyéb beavatkozás a vizsgálatot követően 43 300 Ft 39 500 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bencz László

Dr. Bencz László

Sebész, proktológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bertha László

Dr. Bertha László

Sebész, proktológus

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.