Immunológia

Immunológia

Immunológia

Immunrendszerünk a szervezet egyik legfontosabb védelmi egysége. Ha gyengül a működése, akkor utat enged a különböző fertőzéses megbetegedéseknek. Ha túl intenzíven működik, akkor a saját szervezetének elemeit támadja meg és pusztítja el. Immunológiai szakorvosi vizsgálatok közé tartoznak az allergiás megbetegedések, az autoimmun betegségek, valamint a gyulladással járó megbetegedések is.

Gyulladással járó megbetegedések

Az elhúzódó gyulladással járó megbetegedések igen gyakoriak. Sokszor az első vizsgálatok alkalmával nem derül ki a kiváltó tényező, marad a tartós hőemelkedés, a diszkrét fájdalom, fáradékonyság, esetleg alattomos ízületi panasz is jelentkezhet. A folyamat hátterében gyakran immunológiai folyamatok állnak: induló, még nem tisztázott autoimmun kórkép, elhúzódó, vagy nem megfelelően kezelt fertőző betegség.

Autoimmun betegségek

Az autoimmun betegségek lényege, hogy immunrendszerünk a szervezet ellen fordul, idegenként ismerve azt fel. Saját sejtjeink/szerveink ellen termel antigéneket/ellenanyagokat, hogy elpusztítsa azokat. Megkülönböztethetünk szervspecifikus autoimmun betegségeket, melyek egy adott szervre vagy szövetfélére korlátozódnak, mint például az autoimmun pajzsmirigygyulladás (pl. Hashimoto-féle thyreoiditis), valamint szisztémás autoimmun kórképeket, melyek különböző szerveket és szervrendszereket egyszerre érintenek. Ilyen megbetegedés például az Systemás Lupus Erythematosus (SLE) vagy a Systemás Scleroderma.

MIKOR FORDULJON IMMUNOLÓGUSHOZ?
 • Ha reggel összetörten ébred, ízületeit csak nagy sokára tudja bejáratni
 • Ha a szokványosnál gyakrabban van hurutos megbetegedése
 • Ha úgy érzi, gyulladásos betegsége miatti kivizsgálása nem jutott eredményre/elakadt
 • Ha tartós ízületi fájdalma van
 • Ha foltokban hullik a haja
 • Ha ismert immunológiai rendszerbetegség gondozására van szüksége: SLE (szisztémás lupusz, rheumatoid arthritis, Sjögren szindróma, reaktív arthritis, Hashimoto thyreoditis(autoimmun pajzsmirigy gyulladás) és egyéb ritka kórképek
 • Ha a góckutatással nem oldódtak meg a panaszok
 • Ha immunológiai leletek készültek, de nehezen értelmezhetőek önnek
 • Ha különféle fertőző betegségek irányában készültek laborvizsgálatok, de ezeket nem sikerül el/megmagyarázni
 • Ha tüdő-sarcoidosisa van, és az kiújul, vagy a kezelésre nem reagál
 • Ha immunológiai gondozásba vételre van szükség, és egyéb okból ez nem megoldott
 MI TÖRTÉNIK AZ IMMUNOLÓGIAI VIZSGÁLAT SORÁN?

A páciens panaszainak kikérdezésével és látogatása céljának felderítésével kezdődik a vizsgálat, valamint a korábbi orvosi leletek, dokumentációk teljes áttekintésével és átbeszélésével. Ezt követően történik a páciens fizikális kivizsgálása. A helyszínen rendelkezésre álló adatok alapján javaslatot tesz a szakorvos a további vizsgálatokra, majd a levett vér kiküldése és laboratóriumi lelet megérkezése után kerül meghatározásra a megfelelő gyógyszeres vagy egyéb kezelés és a kontroll vizsgálatok időpontja.

Klinikánkon lehetőség van a szakorvos által szükségesnek tartott kiegészítő vizsgálatok elvégzésére( pl. Röntgen, Ultrahang vizsgálat, speciális labor vizsgálatok-ezen esetben a labor vizsgálatai eredmény néha több napot vesz igénybe).

óTUDNIVALÓK, ELŐKÉSZÜLETEK A VIZSGÁLAT ELŐTT
Az első konzultációra hozza magával minden korábbi orvosi dokumentációját.

Árak

Immunológia

  2024 2023
Immunológiai konzultáció 40 000 Ft 40 000 Ft
Immunológiai kontrollvizsgálat
(Legfeljebb fél éven belül, nálunk megkezdett szakorvosi kezelést követően, az orvos visszarendelése alapján.)
31 000 Ft 31 000 Ft
Immunológiai leletmegbeszélés 31 000 Ft 31 000 Ft
Receptfelírás immunológiai konzultációval
(Szakorvosi vizsgálatot követő javallatra.)
31 000 Ft 31 000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Gantumur Ariunaa

Dr. Gantumur Ariunaa

Allergológus, immunológus, tüdőgyógyász

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Végh Judit

Dr. Végh Judit

Belgyógyász, kardiológus, immunológus

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.