Allergológia

Allergológia

Allergológia

Az allergia az elmúlt évtizedekben vált népbetegséggé, civilizációs betegségnek is tekinthető. Ezzel együtt az allergológia az orvostudomány egyik leggyorsabban fejlődő szakterülete lett. Az allergia immunológiai eredetű megbetegedés, ilyenkor a saját immunrendszer túlzott válaszreakciót ad olyan anyag(ok)ra, amelyre az egészséges szervezetként egyébként nem reagálna. Ezt az immunrendszer hiperszenzitivitásának (túlérzékenység) nevezzük. 

Az allergia kialakulásához két elem együttes jelenlétére van szükség: genetikai adottságra, ami miatt másképpen reagál a szervezet a környezetben lévő ártalmatlan anyagokra, másrészt olyan a környezetre, amely az allergének fokozott előfordulása miatt érzékenységet, túlérzékenységet okoz. Magyarországon a lakosság akár egyötöde is érintett lehet(allergiás tünetei vannak, vagy allergiás alapú a betegsége pl. asztma)

Allergén anyagok bőrön, a légutakon és a tápcsatornán keresztül kerülhetnek a szervezetbe, ennél fogva a szervezet válaszreakciója többek között megjelenhet légúti, emésztési vagy éppen a bőrön megjelenő tünet formájában. Emiatt az allergia enyhítése, kezelése gyakran több szakterület együttműködését igényli, az allergológus-immunológus szakorvos mellett segítséget nyújthat tüdőgyógyász, fül-orr- gégész, gasztroenterológus, dietetikus vagy bőrgyógyász, esetleg szemész is. A Medoc Egészségközpontban mindegyik társszakma rendelése elérhető.

Mikor forduljunk allergológushoz?

  • Nehézlégzés, orrfolyás, szénanáthás tünetek esetén
  • Nem múló vagy visszatérő csalánkiütések, bőrelváltozások esetén
  • Rendszeres tüsszögési roham esetén, ha annak gyaníthatóan   kutya-, macskaszőr vagy pollen a kiváltó oka (és a téli hónapok   kivételével mindig fennáll)
  • Korábban panaszmentesen fogyasztott ételek hatására jelentkező émelygés, hányás, hasmenés, vagy az egész testen jelentkező kiütések, esetleg fulladásos tünet
  • Új gyógyszer bevétele után jelentkező, bőr, légúti, esetleges gastrointestinalis (gyomor-bélrendszeri) panaszok

Mi történik az allergológiai vizsgálat alatt?

Az allergológiai szakorvosi vizsgálat során az orvos felveszi a kórtörténetet, áttekinti a hozott orvosi dokumentációkat, és fizikális (belgyógyászati) vizsgálatot végez, amennyiben szükségesnek látja. A megfelelő terápiás módszer kiválasztásához pontos diagnózis szükséges, ennek érdekében a legtöbb esetben (friss leletek hiányában) az allergológus további vizsgálatokat végez, vagy ír elő. Szakrendeléseinken az allergének kimutatása történhet bőrteszttel (Prick-teszt), laboratóriumi tesztekkel-pl. ételallergia/ intolerancia vizsgálattal, szükség esetén( pl. asztmatikus tünetek) légzésfunkciós vizsgálattal (spirometria) A megfelelő terápia kialakítására - a diagnózis felállítása után, az összes vizsgálati eredmény ismeretében - kerülhet sor. Ha szükséges, az allergológus segít megszervezni a páciens részére más szakrendelésünkön történő vizsgálatokat.

Árak

Allergológia

  2024 2023
Allergológiai szakorvosi vizsgálat 32 500 Ft 29 500 Ft
Allergológiai kontrollvizsgálat / leletmegbeszélés
(Legfeljebb fél éven belül, nálunk megkezdett szakorvosi kezelést követően, az orvos visszarendelése alapján.)
25 800 Ft 23 500 Ft
Receptfelírás allergológiai konzultációval
(Szakorvosi vizsgálatot követő javallatra.)
25 800 Ft 23 500 Ft
Prick teszt bőrön 18 000 Ft 16 500 Ft
Orvosi vizsgálatot kiegészítő árak
Légzésfunkciós vizsgálat
(spirometria)
18 000 Ft 20 000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Gantumur Ariunaa

Dr. Gantumur Ariunaa

Allergológus, immunológus, tüdőgyógyász

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.

Gyakran ismételt kérdések

Honnan tudhatom, hogy allergiás vagyok?

Az allergiát allergológus szakorvos diagnosztizálja a vizsgálati eredmények birtokában,, de gyanú esetén a felismerésben sokat tehet maga a páciens, illetve a háziorvos is. Ha egyes, az allergiás betegekre jellemző tünetek (orrfolyás, tüsszögés, gyulladt szem, bőrpír, csalánkiütés, fulladás, hányás, hasmenés, haspuffadás stb.) nem hozhatók összefüggésbe egyéb szervi elváltozással, fertőző vagy más nem allergia alapú betegségekkel, és mindig szabályos időben, időközönként, vagy pl. egy bizonyos helyen tartózkodva lépnek, a tüneteket kiváltó tényezők mindig ugyanazok, allergiára is gyanakodhatunk. 

Kevésbé súlyos tünetek esetén érdemes az elején megpróbálni "lokalizálni" a kiváltó okot - ügyelni az étrendre, tesztelni egyes ételeket, gyümölcsöket, megfigyelni, hogy a tüneteink helyváltoztatás (pl. utazás) hatására erősödnek vagy enyhülnek. Bőrirritáció esetén a tápanyagbevitel mellett érdemes a jellemzően allergiát okozó fémek (arany, ezüst), kozmetikumok, mosószerek és öblítők jelenlétét ellenőrizni, ezek hatásait kiküszöbölni.