Szemhéjműtétek

Szemhejplasztika

Szemhéjműtétek

A szemhéjak hibás állása és azok rekonstrukciója

Intézetünkben felnőttek szemhéjrekonstrukciós műtéteit végezzük. A szemhéjak valamilyen veleszületett vagy szerzett rendellenesség miatt állhatnak hibásan. Ide tartozik a szemhéjak bőrének meglazulása, a szemhéjemelő izom működésének hibája (ptózis), a szemhéjak befelé vagy kifelé fordulása, kisebb szemhéjtumorok eltávolítása és a szemhéjak azt követő rekonstrukciója.

A szemhéjrekonstrukcióra azért van szükség, mert a rosszul álló szemhéjak nem tudják megfelelően ellátni a feladatukat, vagyis a szemfelszín védelmét. Súlyos esetben ez akár a látást is akadályozhatja. A szemhéjak legtermészetesebb, mindenki által ismert működése, hogy akaratlagosan nyitni és zárni tudjuk azokat.  Még fontosabb feladatuk, hogy reflexesen pislogni tudunk, ezzel cserélve a könnyfilmet a szemfelszínen, ami védi a szemet a kiszáradástól. A komplett pislogás által megfelelően kicserélt könnyfilm is nagyban hozzájárul a látás minőségének kialakításához. A látóélesség akár 30 %-os átmeneti romlásához is vezethet egy nem megfelelő összetételű vagy elégtelen mennyiségű könnyfilm, ami a szemhéj hibás állásának megszűntetésével jelentősen javítható.

Szemhéjcsüngés

Amikor a szemnyitás nehezített, akkor beszélünk szemhéjcsüngésről (ptózis). Ez lehet veleszületett vagy az életkor előrehaladtával kialakult állapot, amikor hirtelen vagy hosszabb idő alatt vesszük észre, hogy a felső pillasor egyre inkább a pupilla területébe lóg, ezzel először beszűkítve a felső látóterünket, majd később, a pupilla területére érve akadályozva a látásunkat is.

Felnőttkorban a kialakulás időtartama a legfontosabb szempont. Amennyiben hirtelen, akár egyik napról a másikra alakul ki a ptózis, akár erre ébredünk, akkor 24 órán belül fel kell keresni a szemorvost, mert ennek hátterében akár súlyos, életet veszélyeztető keringési elégtelenség vagy központi idegrendszeri ok is állhat. Bár ez az állapot szerencsére ritka, mégis gondolni kell rá, mert ilyenkor a szemészeti tünetnek életmentő szerepe lehet. A sokkal gyakrabban előforduló eset az, amikor lassan, évek alatt romlik a felső szemhéj állapota. Emögött is több kórkép állhat, de ezeknek a felkutatására szerencsére már van időnk. Amennyiben van valamilyen alapbetegség a háttérben, akkor ennek kezelésével a szemészeti tüneteink is mérséklődhetnek. Ha csak egyszerűen a szövetek lazulásáról van szó, akkor pedig műtéti helyreállítást lehet a megoldás. A műtét során a sebész a szemhéjemelő izom megerősítésével állítja vissza annak szemhéjemelő funkcióját.

Szemhéjak befelé vagy kifelé fordulása
A leggyakrabban a szemhéjak kifelé vagy befelé fordulása az, ami a szemfelszín funkcionális egységének működését rontja. A szemhéjak kifelé billenését leggyakrabban a szemhéjak lazasága okozza. Ez járhat a korral vagy okozhatja valamilyen háttérbetegség. A betegek leggyakoribb panasza ebben az esetben a könnycsorgás, mivel általában az alsó szemhéjszél nem fekszik fel a szemfelszínre, az alsó szemhéjszél orr felőli végén található könnypont nem ér a szemfelszíni könnytócsába és a pislogás során nem tudja elvezetni a könnyet a szemfelszínről, ami tehetetlenségénél fogva egy idő után kicsorog az arca.Amikor a szemhéjak befelé fordulnak és a pillák súrolják a szemfelszínt, az a veszélyesebb állapot, mert ilyenkor a szemfelszín és azon belül kiemelten a szaruhártya állandó mechanikai ingerlésnek van kitéve, minek következtében a hámja károsodik, egyszerűen lesodródik, utat engedve a kórokozóknak behatolási kapuként. Ilyenkor azon túl, hogy a páciensnek nagyon kellemetlen idegentest érzése, állandó szúró panasza van, a látás is veszélybe kerülhet a szaruhártya megbetegedése által. Ezeknek a hibás állásoknak a megoldása műtéti.
Szemhéjtumorok

A szemhéjak bőrén is, mint testszerte mindenhol, kialakulhatnak olyan jóindulatú és rosszindulatú elváltozások, amelyeket el lehet vagy kell távolítani. Ennek esztétikai, funkcionális és egyes esetekben onkológiai jelentősége is lehet. Az elváltozások eltávolítása után keletkezett hiányt minden esetben rekonstruálni lehet és kell, ami egy ülésben megtörténik ambuláns ellátás keretein belül, vagyis nem kell később egy újabb beavatkozást elvégezni. Az eltávolított szövetminta minden esetben szövettani analízisre kerül annak természetétől függetlenül.

A szemhéjműtétek menete

A beavatkozások ambuláns műtétes keretek között, vagyis járóbetegként is elvégezhetőek. Az esetek döntő többségében felnőttekben helyi érzéstelenítés elegendő ahhoz, hogy a beavatkozás fájdalommentesen elvégezhető legyen. Az ambuláns ellátást követően a páciensek otthonukba távozva gyógyulnak és várják a varratszedés időpontját. Ez általában 7-14 nap, a beavatkozás természetétől függően. A rehabilitáció gyors. A szemkörnyék egy nagyon jó vérellátású terület, minek következtében a sebgyógyulása nem csak gyors, hanem esztétikailag is nagyon szép eredménnyel jár. Cserében a műtétet közvetlenül követő időszakban a szemkörnyéken minden esetben véraláfutással kell számolnunk, aminek spontán felszívódása 10-14 nap alatt várható. A felszívódás ütemét gyorsítani nem lehet. A műtét eredményességét nem rontja, látható nyoma nem marad.

A műtétet követő 4-6 hétben a műtéti területet áztatni, gőzölni tilos, azaz az uszoda, szauna vagy hasonló körülmények kerülendők. A varratszedést követően tiszta, átfolyó víz azonban már érheti a szemhéjakat. A szokásos sporttevékenységünkhöz a sebésszel egyeztetve a beavatkozás természetétől és a választani kívánt sporttól függően térhetünk vissza. Ugyan ez vonatkozik a más, mindennapi teendőinkre is.

A beavatkozások fájdalommentesen végezhetőek, de a műtét utáni 48 órában előfordulhat fájdalom, ami a mindennapi életben használatos fájdalomcsillapító tablettákkal orvosolható. Javasolt a beteg által már ismert és használt készítmények alkalmazása a kezelőorvossal egyeztetve.

Mint minden műtéti beavatkozás, így a szemhéjrekonstrukció is járhat szövődményekkel. Ezek előfordulása a szemkörnyéken ritka és jórészt helyben orvosolható. A műtét után, amennyiben a páciens szokatlan fájdalmat, látásromlást, duzzanatot, vörösséget, váladékozást észlel azt jeleznie kell a kezelőorvosának.

Csaknem minden szemhéj állási hiba hajlamos a kiújulásra. Mivel a háttérben zajló folyamatokra nem tudunk hatással lenni, csupán az aktuális állapotot orvosoljuk a műtét során,  egyes esetekben az évek során a beavatkozás ismétlésére lehet szükség.

A beavatkozás elmaradásának kockázatai

Sok esetben a krónikusan fennálló panaszokon túl nem veszélyezteti jelentősen a szemgolyó épségét a szemhéjak hibás állása. Azonban számos olyan eset lehetséges, amikor vagy a látóélességünket kockáztatjuk hosszútávon, vagy egy fel nem fedezett szisztémás kórkép jele a szemészeti eltérés. Ilyenkor nem spórolhatjuk meg a szemorvosi vizsgálatot, amivel nem csupán az életminőségünk javulásához járulhatunk hozzá jelentősen, de akár a háttérben meghúzódó betegségek felfedezéséhez is.

Árak

Szemhéjműtétek

  2024 2023
Egyoldali felső szemhéj korrekciós műtét (blepharochalasis)  helyi érzéstelenítésben 220 000 Ft-tól 220 000 Ft-tól
Kétoldali felső szemhéj korrekciós műtét (blepharochalasis)  helyi érzéstelenítésben 320 000 Ft-tól 320 000 Ft-tól
Kétoldali felső szemhéj korrekciós műtét (blepharochalasis) altatásban 420 000 Ft-tól 420 000 Ft-tól
Egyoldali ptosis (felső szemhéj csüggés) műtét helyi érzéstelenítésben 300 000 Ft-tól 300 000 Ft-tól
Kétoldali ptosis (felső szemhéj csüggés) műtét helyi érzéstelenítésben 390 000 Ft-tól 390 000 Ft-tól
Kétoldali ptosis (felső szemhéj csüggés) műtét altatásban 490 000 Ft-tól 490 000 Ft-tól
Kombinált kétoldali felső szemhéj korrekciós műtét (ptosis+blepharochalasis)  helyi érzéstelenítésben 550 000 Ft-tól 550 000 Ft-tól
Kombinált kétoldali felső szemhéj korrekciós műtét (ptosis+blepharochalasis)  altatásban 680 000 Ft-tól 680 000 Ft-tól
Szemhéjon lévő kisebb elváltozások eltávolítása műtőben, helyi érzéstelenítésben 190 000 Ft-tól
(az ár tartalmaz 1 db szövettani vizsgálatot is)
190 000 Ft-tól
(az ár tartalmaz 1 db szövettani vizsgálatot is)
Szemhéjon lévő kisebb elváltozások eltávolítása műtőben  kétoldali, helyi érzéstelenítésben 260 000 Ft-tól
(az ár tartalmaz 1 db szövettani vizsgálatot is)
260 000 Ft-tól
(az ár tartalmaz 1 db szövettani vizsgálatot is)
Árpa megnyitása helyi érzéstelenítésben műtői körülmények között (egy szem) 120 000 Ft-tól 120 000 Ft-tól
Szemhéj befordulás (entropium) vagy Szemhéj kifordulás (ectropium) műtéti kezelése helyi érzéstelenítésben 1 szem 190 000 Ft 190 000 Ft
Szemhéj befordulás (entropium) vagy Szemhéj kifordulás (ectropium) műtéti kezelése helyi érzéstelenítésben 2 szem 260 000 Ft 260 000 Ft
Kiegészítő díjtételek
Medoc műtét előtti laborvizsgálat 10 000 Ft 10 000 Ft
Medoc műtét előtti mellkas röntgen 8 000 Ft 8 000 Ft
Medoc műtét előtti nyugalmi EKG (kiértékelés nélkül) 7 000 Ft 7 000 Ft
Varratszedés-amennyiben releváns 8 500 Ft 8 500 Ft
Posztoperatív első kontroll vizsgálat (7 napon belül) díjmentes díjmentes
Műtét utáni további kontroll vizsgálat, amennyiben szükséges 25 800 Ft 24 500 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.