Ultrahang

Ultrahangvizsgálatok

Ultrahangvizsgálatok

Az ultrahang a legkíméletesebb, fájdalmatlan, káros hatással nem járó, emiatt korlátlanul ismételhető diagnosztikai célú vizsgálat.

 

MILYEN ULTRAHANGVIZSGÁLATOK ELVÉGZÉSÉRE VAN LEHETŐSÉG A MEDOC EGÉSZSÉGKÖZPONTBAN

Hasi és kismedencei ultrahang

A has és a kismedence ultrahangos vizsgálata a következő szervek vizsgálatára alkalmas: máj, epeutak, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, mellékvesék, húgyhólyag, méh és petefészek, férfiaknál prosztata. A vizsgálat során a szervek kóros elváltozásai Pl.gyulladása, kövessége, megnagyobbodása, daganatos elváltozásak, vérzése mutatható ki. Emellett vizsgálhatók a hasi erek is(szűkület, vagy tágulat). A vizsgálat különösen javasolt ismeretlen eredetű hasi fájdalmak, puffadás, étvágytalanság esetén, emellett panaszmentes betegek szűrővizsgálatára is ajánlható. Nagyon sok esetben a mellékleletként leírt, de nem panaszos elváltozás életet menthet (pl. hasi ütőér tágulat).

A vizsgálatra kérjük, éhgyomorral( legalább 6 órás evés mentesség) és teli húgyhólyaggal jöjjön, ezért sok folyadékot fogyasszon. A vizsgálat végén azonnali leletet kap, mely véleményt és további javaslatot is tartalmaz. Bizonyos betegségek kimutatására önmagában a hasi ultrahang vizsgálat nem elégséges, ezért a radiológus szakorvos további, a diagnózis pontosításához szükséges vizsgálatot javasolhat( pl. hasi CT stb.)

Nyaki erek ultrahangos vizsgálata

A vizsgálat javasolt a magas vérnyomással, szív- és agyi keringési problémákkal küzdő betegek számára. A nyakon futó és a központi idegrendszert ellátó erek vizsgálatával ugyanis az érelmeszesedés már korai stádiumában diagnosztizálható. A vizsgálat különösen javasolt szűrő jelleggel is, ha dohányzik, túlsúly, magas vérnyomás esetén, ill. ha családjában érszűkület, szívinfarktus vagy stroke fordult elő. Amennyiben ismert nyaki érszűkülete van, a folyamat előrehaladásának a megítélésére is az erek ultrahang vizsgálata javasolt évente. Ezen lelet birtokában dönt az érsebész arról, hogy konzervatív ( gyógyszeres), vagy műtéti kezelésre van szüksége a páciensnek. A vizsgálat előkészítést nem igényel! A vizsgálat végén azonnali leletet kap, mely véleményt és további javaslatot is tartalmaz.

Pajzsmirigy ultrahang

A leggyakoribb esetben endokrinológus, vagy fül orr gégész kéri a vizsgálatot , a tapintási lelet birtokában. A vizsgálat különösen javasolt, ha önmaga csomót tapint a nyakában, a nyak körfogatának növekedése esetén, nyelési panaszok ill. indokolatlan hízás vagy fogyás esetén. A vizsgálat előkészítést nem igényel! A vizsgálat végén azonnali leletet kap, mely véleményt és további javaslatot is tartalmaz.

Emlő ultrahang vizsgálat

Az emlőultrahang segítségével elsősorban emlődaganat, ciszták, jóindulatú csomók, gyulladások mutathatók ki, valamint képet ad a hónalji nyirokcsomók állapotásról. Az emlő ultrahang önmagában ritkán elegendő az esetleges daganat kimutatására, bizonyos kor felett egy kiegészítő vizsgálat a röntgen mammográfia mellett. A komplex emlődiagnosztika része. Bizonyos életkor alatt az elsődlegesen elvégzendő vizsgálat, akár szűrő jelleggel is. Vizsgálat végén azonnali leletet kap, amely véleményt és további javaslatot is tartalmaz. Olvasson részletesebben az emlődiagnosztikáról és azon belül az emlő ultrahangról!

Szívultrahang (kardiológus szakorvos által végezve)

A vizsgálat során teljes képet kapunk a szívről, amellyel a szívüregeket, az azokat határoló falakat, a billentyűket és a szívburkot vizsgáljuk. A vizsgálat nem csak a szív anatómia struktúráiról ad képet, hanem működés közben is vizsgálja a szívet. Eközben a különböző mért adatok alapján a szív teljesítményéről is vélemény alkotható. 

Elsősorban a szívet érintő betegség vagy annak gyanúja esetén javasolt a vizsgálat elvégzése. Szűrő jelleggel is érdemes időközönként elvégeztetni, különösen akkor, ha egyenesági rokon esetén előfordult szívbetegség. A szívultrahang segítségével pl. gyermekeknél időben felfedezhetőek az esetleges rejtett szívhibák. A vizsgálat előkészítést nem igényel! A vizsgálat végén azonnali leletet kap, amely véleményt és további javaslatot is tartalmaz.  Kardiológia

Hüvelyi ultrahang (nőgyógyász szakorvos által végezve)

A hüvelyen keresztül végzett ultrahang részletgazdagabb információt ad a nőgyószászati kismedencei szervekről, mint a hason keresztül végzett vizsgálat. A hüvelyi ultrahang segítségével részletesen ábrázolható a méh, a petefészek, valamint a petevezetékek eltérési, illetőleg bizonyos elváltozások a korai stádiumban csak hüvelyi UH-val láthatók.  A vizsgálat végén azonnali leletet kap, mely véleményt és további javaslatot is tartalmaz. Nőgyógyászat

Lábvéna color Doppler ultrahang

Az alsó végtagok felületes és mélyvénáinak ultrahangos vizsgálata általában szakorvosi javaslatra a gyorsan kialakuló, mélyvénás trombózisra utaló jelek, mint a lábduzzadás, a feszülés, az állandósult végtagfájdalom esetén indokolt. A vénás szakaszon a színes Doppler vizsgálat az érelzáródáson kívül a visszerek állapotának feltérképezésére és az egyes tágulatok és a felületi gyulladásos folyamatok kimutatására is alkalmas.

Ízületi ultrahang vizsgálat

A mozgásszervi betegségeket nagyon korai diagnózisának legegyszerűbb, sugárterhelés nélküli módszere. A vizsgálat emiatt bármikor megismételhető nyugalmi állapotban és mozgás közben is. A vizsgálat segítségével képet kapunk az izületi porcok, szalagok, inak izmok állapotáról. Kimutathatóvá válnak az izületi folyadékgyülemek, szabad testek (pl. porcleválás), meszesedések, ún. degeneratív kopásos elváltozások, gyulladások. A vizsgálat semmilyen kellemetlenséggel nem jár.

Lágyrész ultrahang vizsgálat 

A lágyrészek testösszetételünk kb. a felét teszik ki, így jelentős szereppel bírnak a mindennapi egészségi állapotunkra. Izmok, ínak, kötőszövetek, erek, zsírszövet alkotják a lágyrészek döntő többségét. Ezen szöveti struktúrák általánosságban kiválóan vizsgálhatók ultrahang segítségével. Vizsgálati szempontból elkülönítendő a speciális ultrahang vizsgálatoktól.pl. Hasi, Pajzsmirigy, Erek, Emlők ultrahang vizsgálata. 

Lágyrész ultrahang az alábbi esetekben indokolt:
- Bőr alatti elváltozások, csomók megjelenése 
- Bármilyen tapintható, látható duzzanat esetén
- Nyirokcsomó megnagyobbodások
- Sérvek gyanúja esetén
- Izomsérülésülések után
- Egyéb lágyrészek fájdalma esetén 
A vizsgálatot bármikor el lehet végezni, nem jár egészségre káros sugárterheléssel, így többször megismételhető, kellemetlenséggel nem jár, fájdalommentes. Indokolt esetben, az elváltozás mibenlétének pontos meghatározásához szövettani mintavételre is szükség van, melyet ultrahang vezérelten szintén el lehet végezni.

MI TÖRTÉNIK AZ ULTRAHANG VIZSGÁLAT SORÁN?

A panasz és kórelőzmények ismertetése után a szakorvos elvégzi a kért ultrahang vizsgálatot a szabaddá tett testrészen, majd lediktálja a leletet az asszisztensnek és tájékoztatja a pácienst a vizsgálat eredményéről. Ezután javaslatot tesz a további lépésekre ha szükséges, illetőleg kiegészítő vizsgálatot rendelhet el a pontos diagnózis felállítása érdekében., majd átadja a leletet a páciens számára.

MILYEN ULTRAHANG KÉSZÜLÉKET HASZNÁL A VIZSGÁLATHOZ AZ ORVOS?

A Medoc Egészségközpontban a legkorszerűbb, felső kategóriás ultrahang gépek biztosítják a technikai hátteret a lehető legpontosabb diagnózis felállításához:

TUDNIVALÓK, ELŐKÉSZÜLETEK A VIZSGÁLAT ELŐTT
Minden esetben hozza magával korábbi leleteit, és amennyiben készültek, az ultrahang képeket is. Hasi ultrahang vizsgálatra éhgyomorral jöjjön (legalkalmasabbak a reggeli/délelőtti órák)! A vizsgalat előtt 2 órával már inni, pisilni sem szabad, a telt hólyag az ideális. Nyaki ultrahang vizsgálat alatt nyakláncot ne viseljen! Emlőultrahang a ciklus első felében 8-14 napig a legideálisabb.

Árak

Ultrahangvizsgálatok

  2024 2023
Szívultrahang kardiológiai vizsgálattal 51 500 Ft 47 000 Ft
Emlő ultrahang vizsgálat
(emlő ultrahang + hónalji ultrahang + szakorvosi fizikális vizsgálat)
27 500 Ft 25 000 Ft
Hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat 27 500 Ft 25 000 Ft
Nyaki lágyrész és pajzsmirigy ultrahang vizsgálat
(pajzsmirigy, nyálmirigyek, lágyrészek)
27 500 Ft 25 000 Ft
Nyaki verőér (carotis, vertebralis) color doppler ultrahang vizsgálat 27 500 Ft 25 000 Ft
Lágy részek ultrahangos vizsgálata 27 500 Ft 25 000 Ft
Ízületi ultrahang vizsgálat 27 500 Ft 26 000 Ft
Ízületi ultrahang páros ízület vagy két régió vizsgálata esetén 50 800 Ft 48 000 Ft
Alsó végtagi vénás color Doppler ultrahang vizsgálat - 1 végtag 27 500 Ft 25 000 Ft
Alsó végtagi vénás color Doppler ultrahang vizsgálat - 2 végtag 49 500 Ft 45 000 Ft
Ultrahangos csontsűrűségmérés 19 500 Ft 18 000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Átol Éva

Dr. Átol Éva

Radiológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Palotás Anikó

Dr. Palotás Anikó

Radiológus, izületi ultrahang specialista

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.