Endoszkópia

Endoszkópia az orvosi gyakorlatban

A száloptikás képalkotó vizsgálatok napi orvosi rutinban való alkalmazásában tette lehető az üreges szervek vizsgálatát. Napjainkban rutin eljárásnak számítanak ezek a beavatkozások. A különböző üreges szervekbe a természetes testnyílásokon keresztül egy vékony, hajlékony, steril száloptika kerül bevezetésre, amely egy kamerarendszeren keresztül láthatóvá teszi a belső szerveket. A legtöbb esetben még helyi érzéstelenítésre sincs szükség, nem, vagy alig jár kellemetlenséggel a páciensnek. 

Ezen úgynevezett minimál invazív diagnosztikai eljárások során- azon túl, hogy szemmel jól láthatóvá teszi az orvos számára a kóros elváltozásokat- legtöbbször mintavételi lehetőség is biztosított egyazon vizsgálat során, mely sok esetben alapfeltétele a végleges diagnózisnak.

Természetesen nem csak diagnosztikára használatosak napjainkban az endoszkópos eszközök, hanem különböző műtéti beavatkozásokat is el lehet végezni endoszkópos úton. Az utóbbi években ezen beavatkozások egyre szélesebb köre elérhető. A betegnek sokkal kisebb műtéti megterhelést jelent, gyorsabb a gyógyulás, felépülés, kevesebb műtét utáni fájdalommal jár.

Gasztroszkópia - gyomortükrözés

A fent említett endoszkópos eljárások egyik legtöbbet alkalmazott diagnosztikus módszere.

A szájon át bevezetett vékony, hajlékony cső, mely száloptikás kamerát tartalmaz. Az egész vizsgálat alatt(az optika bevezetéstől a kihúzásig), a vizsgáló orvos egy monitoron végig tudja nézni a felső emésztőtraktust(nyelőcsövet, gyomor belső falát, patkóbél kezdeti szakaszát). A vizsgálat során látótérbe kerülnek a kóros elváltozások (gyulladás, polip, esetleges daganatos elváltozások stb.)

Természetesen van lehetőség szövettani mintavételre is, mely nem mikroszkópos feldolgozása után lesz végleges a diagnózis.

Előzetes gasztroenterológia kivizsgálás során, amennyiben szakorvosunk szükségesnek véli, javasolja fogja önnek a beavatkozás elvégzését. 

A vizsgálat részleteiről-előkészítés stb. szakorvosunk és az ellátásszervező kollégánk részeletes felvilágosítást fog adni önnek szóban és írásban is.

Bővebb információ

Gasztroszkópia
lezeres arckezeles6

Kolonoszkópia-vastagbél tükrözés

A másik leggyakoribb endoszkópos diagnosztikus eljárás az orvosi gyakorlatban a vastagbél tükrözés.

Tekintettel arra, hogy a vastagbél daganatok elsők közt szerepelnek Magyarországon és a világban is a daganatos megbetegedések sorában, mely kimutatására a gold standard a vastagbél tükrözés és szövettani mintavétel akár szűrő jelleggel is.

Gasztroenterológia szakorvosi konzultációs során, amennyiben szakorvosunk szükségesnek véli javasolni fogja önnek a vastagbéltükrözés elvégzését.

Megfelelő előkészítés (otthoni kíméletes béltisztítás) után a vizsgálat sorá, mely történhet bódításban vagy altatásban, a vizsgálatot végző szakorvos egy vékony flexibilis csövet vezet be a végbélbe, majd végignézi a teljes vastagbél szakaszt és a vékonybél utolsó néhány cm-es szakaszát is.

Amennyiben szükségesnek látja mintát is tud venni további szövettani vizsgálathoz.

Ha a vizsgálat során olyan méretű polipot lát, melyet biztonsággal el lehet távolítani endoszkópos módszerrel, akkor ezeket az elváltozásokat is eltávolítja és elküldi szövettani vizsgálatra.

Bővebb információ

Árak

Endoszkópia

  2024 2023
Endoszkópia előtti szakorvosi vizsgálat 32 500 Ft 31 500 Ft
Gasztroszkópia 55 000 Ft 50 000 Ft
Kolonoszkópia 82 500 Ft 75 000 Ft
Altatás gyomortükrözés vagy vastagbéltükrözés esetén 49 500 Ft 45 000 Ft
Altatás gyomortükrözés+ vastagbéltükrözés esetén 55 000 Ft 50 000 Ft
Gasztroszkópia+kolonoszkópia 126 500 Ft 115 000 Ft
Biopszia (1 régió) 16 500 Ft
(+ szövettani vizsgálat)
15 000 Ft
(+ szövettani vizsgálat)
Polipectomia 1 db  27 500 Ft
(+ szövettani vizsgálat)
25 000 Ft
(+ szövettani vizsgálat)
Polipectomia 2 db felett 22 000 Ft /darab
(+ szövettani vizsgálat)
20 000 Ft /darab
(+ szövettani vizsgálat)
„Bódítás” 16.500 Ft 15.000 Ft
Altatásban végzett endoszkópos vizsgálat előtti altatóorvosi vizsgálat  27.500 Ft 25.000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Buzás György Miklós PhD

Dr. Buzás György Miklós PhD

Belgyógyász, gasztroenterológus, diabetológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Tolmácsi Balázs

Dr. Tolmácsi Balázs

Gasztroenterológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bördős Adrienn

Dr. Bördős Adrienn

gasztroenterológus, belgyógyász

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.