Gyermekurológia

Gyermekurológia

Gyermekurológia

Gyermekurológia az újszülött-, csecsemő- és gyermekkori veleszületett húgy-ivarszervi fejlődési rendellenességekkel és a szerzett gyermekurológiai betegségekkel foglalkozik. A gyermekurológia korszerűsödésének köszönhetően Magyarországon egyre több, korábban gyakran rejtve maradó veleszületett vizeletlevezetési rendszeri hibát sikerül korán kiszűrni. A korai felismerés kulcsfontosságú, olykor életbevágó ezeknek a problémáknak a kezelése szempontjából, legyen szó akár veleszületett, akár szerzett hibáról. A szakrendelés keretében a gyermekeknél előforduló vizelet elválasztó és vizelet elvezetési problémák, továbbá a vele született rendellenességek kivizsgálására van lehetőség.

A gyermek urológia ellátás újszülöttkortól egészen 18 éves korig terjed. Fiúk és lányok esetében is előfordulhat, hogy születés után kiderül valamilyen húgycsövet vagy nemi szervet érintő rendellenesség. Ezen esetekben, ill. későbbi húgyúti fertőzésekkel kapcsolatban keresik fel leggyakrabban a gyermek urológust.

 MIK LEHETNEK EZEN GYERMEKEKRE JELLEMZŐ UROLÓGIA PROBLÉMÁK?
A betegeségek köre a jó indulatú, bár életminőséget érintő kérdésektől – pl. fitymaszűkület, éjszakai bevizelés -, egészen a súlyos pl. daganatos, vagy komoly funkcionális zavart okozó elváltozások terjedhetnek. A kórképek javarésze, időben felismerve jól kezelhető a gyermekek esetében is.

MIKOR FORDULJUNK GYERMEKUROLÓGUSHOZ?

A teljesség igénye nélkül a leggyakoribb problémák:

  • A húgyutak/vese, húgyhólyag/valamint a genitáliák/hímvessző, here, húgycső/ veleszületett és szerzett rendellenességei.
  • Vizelési zavarok, éjszakai bepisilés, gyakori vizelés, here leszállási zavarok, fityma rendellenességek- letapadás- szűkület.
  • Húgycső rendellenességek: szűkület, hypospadiasis, húgyúti kövesség, gyulladások.
  • Vese és húgyvezető területén lévő vizelet elfolyási akadályok vagy reflux.
  • Húgyúti fertőzése

MI TÖRTÉNIK A GYERMEKUROLÓGIAI VIZSGÁLAT ALATT?

Vizsgálat során szülők/gyermekek kikérdezése, a vizeletelvezető és kiválasztó szervek megtekintése és fizikális vizsgálata történik. Ha szükséges ki van egészítve a vizsgálat ultrahangos vizsgálattal is. Ezen vizsgálatok nem fájdalmasak, egyszerű, mindennapi vizsgálómódszerek. Néha komplexebb diagnosztika válhat szükségessé, de ezek általában speciális intézetekben történnek a későbbiekben.

A diagnózis felállítása után, közösen a szülőkkel, és gyermekekkel megbeszélve egy terápiás terv kerül felállításra (gyógyszeres kezelés, vagy műtéti ellátási terv), és ha olyan az elváltozás ott helyben is megtörténhet bizonyos ellátás, vagy további intézeti ellátást javasol a szakorvos.

 TUDNIVALÓK, ELŐKÉSZÜLETEK A VIZSGÁLAT ELŐTT
 A vizsgálat külön előkészületet nem igényel.

Árak

Gyermekurológia

  2024 2023
Gyermekurológiai szakorvosi vizsgálat 32 500 Ft 29 500 Ft
Gyermekurológiai kontrollvizsgálat 25 800 Ft 23 500 Ft
Gyermekurológiai leletmegbeszélés 25 800 Ft 23 500 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.