Aranyérműtétek

Végbél / végbél körüli műtétek

Aranyérműtétek

Aranyérműtétek

A végbél záróizomzata felett három fő irányban erednek a nyálkahártya alatt azok az erek(vénák), melyek az úgynevezett aranyérpárnák kialakulásáért felelősek. Az évek során a végbél körüli vénás fonatra nehezedő nyomás, hasprés, erőlködés, tartós ülő életmód miatt az ott lévő vékony falú erek kitágulnak, kanyargóssá válnak, így aranyeres csomók kialakulásához vezetnek. Elhelyezkedésüktől függően megkülönböztetünk belső aranyereket, melyek a végbélnyílás bőrt és a nyálkahártyát elválasztó vonal felett helyezkednek el. Ezek aranyerek belül helyezkednek el és elsősorban vérzést okoznak. 

A külső aranyerek, amelyek a záróizmon kívül helyezkednek el és általában látható, tapintható csomóként jelennek meg. Külső vénás fonatból alakulnak ki és főleg a felületük sérülésekor, illetőleg gyulladás kialakulásakor válnak fájdalmassá. Ezekbe keményebb széklet ürítése során vér préselődhet és ha belealvad, akkor beszélünk betrombotizált aranyérről.

Az aranyerességnek különböző stádiumai/ fokozatai vannak (I-IV). A stádiumoknak megfelelően történik a kezelés.

Előre haladott esetben III. és IV fokú aranyeresség esetén műtétet javaslunk. Ez leginkább a

beteg panaszaitól függ. Az enyhébb esetekben I-II. fokú aranyerességnél a konzervatív kezelés, krém, kúp, tabletta elégséges lehet.

A műtétről röviden:

Altatásban a kitágult három fő irányban lévő aranyér párnákat a bőrfüggelékkel együtt eltávolítjuk, az eredésénél lévő artériát aláöltjük, ha szükséges. Attól függően, hogy a keletkezett sebet összevarrjuk, vagy nyitva hagyjuk beszélünk nyitott vagy zárt aranyér műtétről.

Mi a teendő műtét után?

Lényeges, hogy az egynapos sebészeten végzett műtét ugyanolyan, mint a hagyományos, kórházban elvégzett műtét. A szervezet megterhelése, a gyógyulási folyamat ugyanaz, csak a szakszerű orvosi, nővéri megfigyelés időszaka rövidül le.

Ezért nagyon fontos az utasítások betartása, az otthoni beteg észlelés. Rendszeres laza széklet biztosítása, gyakori intim zuhany, a záróizmok tornáztatása. 

A hazaengedés csak kísérővel, hozzátartozóval lehetséges, aki vállalja a 24 órás felügyeletet. A beteg nem vezethet! Otthon két napig ágynyugalom, csak minimális mozgás javasolt. 

Étkezés szempontjából fontos a műtét után a könnyű, vegyes étkezés, bő folyadékbevitellel (2liter/ nap legalább) 

Részletesebb tájékoztatás a kezelőorvostól bármikor kérhet.

Árak

  2024 2023
Aranyér műtét 440 000 Ft  440 000 Ft
Végbél polyp eltávolítás 440 000 Ft  440 000 Ft
Végbélberepedés (fissura) műtéti megoldása altatásban 440 000 Ft  440 000 Ft
Végbéltályog feltárás 440 000 Ft  440 000 Ft
Végbélsipoly műtéti megoldása 440 000 Ft  440 000 Ft
Kiegészítő díjtételek
Medoc műtét előtti laborvizsgálat 10 000 Ft  10 000 Ft
Medoc műtét előtti mellkas röntgen 8 000 Ft  8 000 Ft
Medoc műtét előtti nyugalmi EKG (kiértékelés nélkül) 7 000 Ft  7 000 Ft
Varratszedés-amennyiben releváns 8 500 Ft  8 500 Ft
Posztoperatív első kontroll vizsgálat (7 napon belül) díjmentes díjmentes
Műtét utáni további kontroll vizsgálat, amennyiben szükséges 25 800 Ft 24 500 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bencz László

Dr. Bencz László

Sebész, proktológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bertha László

Dr. Bertha László

Sebész, proktológus

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.