általános sebészet

Általános sebészet

Mi tartozik az általános sebészet tárgykörében?

Nagyon sokszor a nem egészségügyi szakemberek fejében nem egyértelmű, hogy mit is jelent az a szó, hogy általános sebészet. Mik azok a területek, melyek ebbe a tárgykörbe tartoznak?

Az orvostudomány előrehaladása megköveteli azt, hogy egyre specifikusabb, adott terület szakavatott ismerője csak és kizárólag azzal a területtel foglalkozzon, amiben a legjobb. Nincs ez másként a sebészetben sem. Néhány tíz évvel ezelőtt minden olyan elváltozás, melyet csak valamilyen invazív úton (pl. műtéttel vagy egyéb sebészeti beavatkozással) lehet ellátni, a sebészet tárgykörébe tartozott. Ahogy a tudomány fejlődött, bizonyos szakterületek önálló diszciplinává váltak, így pl. a baleseti sebészet, ér és szívsebészet, mellkassebészet, kézsebészet, plasztikai sebészet stb. már nem tartozik az általános sebészeti ellátásba. Ezen szakágak önállóan képviselik az adott szakterületet.

Ez alapján felmerül az a kérdés, hogy jelenleg mit is jelent az általános sebészet?

Ha egy mondatban szeretnénk összefoglalni, akkor minden olyan általában a gasztrointesztinális/gyomor-bél traktust érintő műtéti beavatkozást igénylő terület ide tartozik. Emellett természetesen ide tartozik pl. a pajzsmirigyet, vagy az emlőt érintő elváltozások tárgyköre, valamint a kis ambuláns sebészeti ellátások is, pl. bőrelváltozások, tályogok stb. ellátása is.

Ezek alapján az általános sebészeti tevékenységeket három részre lehet osztani, úgymint ambuláns sebészeti(szakrendelői), egynapos sebészeti és fekvőbeteg ellátás.

Az adott szintű ellátások jól szabályozottak-milyen beavatkozást, milyen feltételekkel lehet elvégezni.

Általános sebészeti beavatkozások
a Medoc Egészségközpontban

Sérvsebészet

A sérv egy összefoglaló név: Valamely szerv, vagy szervrendszer kiboltosulása, előtüremkedése. A leggyakrabban ez a hasfalat érinti. Abban az esetben, ha hasfal/hasizomok meggyengülnek bizonyos pontokon, a hashártya és az alatta található hasüri szervek pl. vékonybél kiboltosulhat.

További információink

sérvsebészet
Aranyér

Proktológia tárgykörébe tartozó beavatkozások

Aranyeresség(külső-belső)

A végbél körül levő erek kitágulása okozta panaszokat nevezzük aranyerességnek. Az erekre nehezedő tartós nyomás miatt a kitágulás mellett az erek kanyargóssá válnak, mely a későbbiekben aranyeres csomó formájában jelenik meg. Okok között a megváltozott széklethabitus (elsősorban keményebb széklet), tartós ülő életmód, valamint az örökletes tényezők állnak. Elhelyezkedésüktől függően megkülönböztetünk belső aranyereket, melyek a végbélnyílás bőrt és a nyálkahártyát elválasztó vonal felett helyezkednek el. Ezek aranyerek belül helyezkednek el és elsősorban vérzést okoznak. Attól függően, hogy mennyire előrehaladott az állapot I.-IV. stádium a kezelés az egyszerű konzervatív helyi kezeléstől egészen a műtétig terjedhet. Kezelés tekintetében a külső és belső aranyerek kezelése más és más.

További információk

Végbéltályog

A végbélnyílás körül kialakult fájdalmas, gyulladt duzzanat, melyet a záróizmok körüli mirigyek kivezető nyílásának elzáródása okoz. A végbél körüli zsíros, laza kötőszövetes térben létrejön egy üreg, melyben baktériumok szaporodnak el és kialakítják az elhalt szövettörmelékkel együtt a tályogot. Amellett, hogy ez az állapot nagyon kellemetlen és fájdalmas, életveszélyes is lehet, ha egy a tályogüreg nem nyílik meg kifele, hanem a kismedence felé befele tör át. Mielőbbi sebészeti ellátást igényel.

 

Végbéltályog
Végbélysipoly(fistula)  

Végbélysipoly(fistula)

A végbéltályog elégtelen kiürülés esetén rendellenes, gennyes váladékot ürítő járatok alakulnak ki a végbél és a végbél körüli bőrfelszín között. Ezek a végbélsipolyok. A sipolyok típusait a végbél körüli izomzathoz való viszonyuk határozza meg. Lehetnek vakon végződők, vagy egymással összeköttetésben állók. Általában krónikusan gyulladtak, váladékoznak.

Spontán bezáródásukra a legtöbb esetben nincs esély, a megoldást a sebészeti ellátás hozza.

 

Végbél nyálkahártya repedés(fissura)

A végbél egyik leggyakoribb, elsősorban nyálkahártyát érintő betegsége, melyet a nyálkahártya folytonosságának a hiánya okoz. Tekintettel arra, hogy az így szabaddá vált idegvégződések érintkeznek az analis csatornán végighaladó tartalommal (pl. széklet), jelentős fájdalommal járhat. Emellett a váladékozás az egyik leggyakoribb tünet, mely az áttetszőtől a friss piros, véres váladékig terjedhet.

Sok esetben, a végbél záróizom tónusa fokozottá válik, tartósan görcsbe kerül, nem engedi a teljes izomzat ellazulását. Ez gyakran vezet végbél nyálkahártya repedéshez, mely néhány mm-től több cm-ig terjedhet. Ez a seb egy tulajdonképpen nemgyógyuló krónikus seb/fekély. Ezt nevezzük végbélrepedésnek, vagy anális fissurának.

További információk

Végbél nyálkahártya repedés(fissura)
Végbél polip

Végbél polip

A végbélben ugyanúgy, mint bármely más bélszakaszban, vagy üreges szervben (pl. gyomor, epehólyag, húgyhólyag) kialakulhatnak szövetszaporulatok, melyet a bélnyálkahártya és az alatta levő mirigyes állomány túlszaporodása okoz. A háttérben nagyon sok tényező állhat, az öröklött tényezőktől kezdve egészen a tartós ülő életmódig. A legtöbb polip jóindulatú szövetszaporulat, de ezen polipok át tudnak alakulni rosszindulatúvá, így rákmegelőző állapotként tekintünk rá. Eltávolításuk mindenképpen javasolt.

Dermoid cysta

A keresztcsont felett, általában a farpofák találkozásánál kialakult jóindulatú elváltozás. Oka lehet a szőrnövekedés zavara, vagy a faggyú vagy verejtékmirigyek váladéka nem tud kiürülni. A ciszta többféle szövettípust is tartalmazhat (pl.: szőr, fog, porc stb.). A betegség majdnem mindig bőrpírral, erős helyi fájdalommal, esetleg lázzal kísért gyulladásos formában, tályogként kerül első alkalommal diagnosztizálásra. A ciszta végleges megoldása, gyógyulása csak a sebészeti beavatkozástól várható.

További információk

Dermoid cysta

Árak

  2024 2023

Sérvsebészet

Lágyéksérv műtét -1 oldal 510 000 Ft 510 000 Ft
Lágyéksérv műtét (hálóbeültetéssel)- 1 oldal 550 000 Ft 550 000 Ft
Köldöksérv műtét altatásban 510 000 Ft 510 000 Ft
Köldöksérv műtét helyi érzéstelenítésben 410 000 Ft 410 000 Ft
Postoperatív hegben kialakult sérvek műtéti megoldása 510 000 Ft 510 000 Ft
Postoperatív hegben kialakult sérvek műtéti megoldása háló beültetésével 550 000 Ft 550 000 Ft
Combsérv műtét 510 000 Ft 510 000 Ft
Laparoscopos műtét után kialakult portsérv műtéti megoldása 510 000 Ft 510 000 Ft
Epigastrialis, paraumbilicalis sérv műtét 510 000 Ft 510 000 Ft
Végbélsebészet
Aranyér műtét 440 000 Ft 440 000 Ft
Végbél polyp eltávolítás 440 000 Ft 440 000 Ft
Végbélberepedés (fissura) műtéti megoldása altatásban 440 000 Ft 440 000 Ft
Végbéltályog feltárás 440 000 Ft 440 000 Ft
Végbélsipoly műtéti megoldása 440 000 Ft 440 000 Ft
Dermoid cysta eltávolítása 440 000 Ft 440 000 Ft
Kiegészítő díjtételek
Medoc műtét előtti laborvizsgálat 10 000 Ft 10 000 Ft
Medoc műtét előtti mellkas röntgen 8 000 Ft 8 000 Ft
Medoc műtét előtti nyugalmi EKG (kiértékelés nélkül) 7 000 Ft 7 000 Ft
Varratszedés-amennyiben releváns 8 500 Ft 8 500 Ft
Posztoperatív első kontroll vizsgálat (7 napon belül) díjmentes díjmentes
Műtét utáni további kontroll vizsgálat, amennyiben szükséges 25 800 Ft 24 500 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bencz László

Dr. Bencz László

Sebész, proktológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bertha László

Dr. Bertha László

Sebész, proktológus

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.