Angiológia

Angiológia

Angiológia

Angiológia/ érsebészet tárgykörébe tartozik minden a koponyán kívüli eret érintő elváltozás.

Az angiológia (érgyógyászati) szakrendelésünkön a végtagi verőerek (artériák), visszerek (vénák) és nyirokerek betegségeivel foglalkozunk, azon belül is elsősorban az alsó/felső végtagi keringési zavarokkal (verőeres érszűkület, értágulat,  artériás/ vénás trombózis, érgyulladások,hideg láb szindróma, hideg kéz szindróma, valamint az ún. autoimmun érbetegségek).

 Az érrendszeri betegségek nagyszámú előfordulása, azok komplexitása, összefüggése a nagy belgyógyászati kórképekkel, valamint a gyorsan fejlődő diagnosztikai és terápiás lehetőségek nagy kihívást jelentenek az angiológus számára. A feladat egyben csapatmunka is, hiszen a legtöbb esetben érsebésszel, radiológussal, bőrgyógyásszal és gyógytornásszal együttesen lehet megoldani a beteg problémáját. 

Angiológus szakorvosaink specialitása az alsó végtagi artériás érszűkület illetve a vénás betegségek diagnosztizálása és konzervatív( beavatkozással nem járó) kezelése.

TÜNETEK

Érszűkület (verőeres)
Érszűkületkor a verőerek falában megy végbe strukturális változás. Az artériák merevebbé válnak, a belső átmérőjük csökken, így kevesebb vért lesznek képesek szállítani az adott szervhez. Ennek hatására a környező szövetek is kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jutnak. Ez sokáig tünetmentes lehet és csak szűrővizsgálattal lehet korai stádiumban kimutatni. Amikor tünetessé válik, általában már közepes, vagy kifejezetten előrehaladott állapotban van a betegség.

Az érszűkület egyik leggyakoribb megjelenési formája az érelmeszesedés
Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) kialakulásának kockázata a kor előrehaladtával egyre nő, valamilyen szinten tulajdonképpen mindenkit érint (ahogy mondani szokták, annyi évesek vagyunk, amilyen a verőereink állapota-ez a biológia korunk valójában), A fejlett országokban, ahol a keringési betegségek (agyi, szív és érrendszeri) a vezető halálokok közé tartoznak, az egyik legnagyobb egyéni és társadalmi egészségügyi probléma. Genetikai okok( öröklött tényezők) is állhatnak a kialakulás mögött, de a stressz, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, drogfogyasztás is lehet a háttérben, valamint felgyorsíthatják a folyamatot.. Az érelmeszesedés a testünk összes verőerét érinti a kialakulása után, függetlenül attól, hogy éppen melyik testrészünk panaszos.

A leggyakoribb érszűkületes megjelenési forma az alsóvégtagi érszűkület
Az alsóvégtagi érszűkület hátterében az alsó végtagok (elsősorban az izmok) oxigén ellátási zavara áll. Jellemző tünete a járás közben jelentkező lábszárfájdalom( un. “kirakatnéző betegség”), mely nyugalmi helyzetben szinte teljesen megszűnik, azonban terhelésre ismét fokozódik. Emellett a lábikragörcs és a hideg lábfej is jellemző az alsó végtagi érszűkületben szenvedő betegekre.Előrehaladott állapotban nyugalmi fájdalom és esetleg nem gyógyuló seb is jelentkezik a végtagon.

Értágulatok

Sok esetben panaszmentes mellékleletként felfedezett elváltozásról van szó. A verőér fokozottan tágul, fala egyre vékonyodik. Ez azzal a veszéllyel járhat, hogy egy idő után a fokozott éren belüli nyomás hatására az ér elpattan és súlyos, akár élelet veszélyezető vérzés indul meg.

Vénás betegségek

A vénás megbetegedések rengeteg embert, akár a felnőtt lakosság harmadát, felét érinthetik. Sokan a mai napig úgy gondolják, hogy csupán esztétikai problémáról van szó, pedig a kezeletlen megbetegedéseknek súlyos következményei lehetnek. A visszérbetegség családilag örökölhető. Jelentős rizikótényező a tartós álló-, vagy ülőmunka végzése. A különböző stádiumú visszérbetegség más-más kezelést igényel. Ne várjuk meg míg olyan stádiumba kerül a betegség, amikor már csak a műtét segíthet, vagy esetleg nem gyógyuló seb, lábszárfekély alakul ki.

 

MIKOR FORDULJUNK ANGIOLÓGUSHOZ?

 • Végtagok duzzanata esetén
 • Izomgörcsök jelentkezésekor
 • Égő fájdalom, valamint a bőr elszíneződése esetén
 • A végtagon kötegek megjelenése utalhat vénás betegségre
 • Ha járás közben a lábszárizom görcsös, vagy izomlázszerű fájdalmat tapasztalunk, adott távolság megtétele után mindig meg kell állnunk rövid időre(“ kirakatnéző betegség”)
 • Érelmeszesedés esetén 
 • Megelőzés céljából:
  • Családban ismert, kezelt érbeteg van/volt egyenes ágon
  • Cukorbetegség
  • Dohányzás
  • Szívbetegség
  • Lezajlott  szívinfarktus, vagy stroke esetén
  • Ismert nyaki érszűkület esetén
 MI TÖRTÉNIK AZ ANGIOLÓGIAI VIZSGÁLAT ALATT?

A vizsgálat speciális előkészületet nem igényel és fájdalommentes (nem történik semmilyen beavatkozás pl- szúrás vagy vágás). A szakorvos átnézi a beteg korábbi leleteit és orvosi dokumentációját, hogy az esetlegesen más érbetegséggel összefüggő egyéb betegség is kiderülhessen.. A vizsgálathoz fehérneműre kell levetkőzni, hogy a szakorvos elvégezhesse a vénák és artériák fizikális vizsgálatát pulzus tapintással,ill. kézi mini doppler készülékkel a végtagokon az áramlás vizsgálatát, vérnyomásmérést.

 

Árak

Angiológia

  2024 2023
Angiológiai szakorvosi vizsgálat
(Melynek során alsóvégtagi Doppler-vizsgálatot is végzünk. Amennyiben szakorvosunk a vizsgálat során artériás, vagy vénás ultrahang vizsgálatot javasol, azt külön időpontban radiológus szakorvosunk végzi. CW doppler vizsgálat csak szűrő jellegű (boka/kar index meghatározás artériás érszűkület esetén), mélyvénás trombózis diagnosztikájára nem alkalmas.)
34 500 Ft 31 500 Ft
Angiológiai kontrollvizsgálat/leletmegbeszélés
(Legfeljebb fél éven belül, nálunk megkezdett szakorvosi kezelést követően, az orvos visszarendelése alapján.)
26 900 Ft 24 500 Ft
Receptfelírás angiológiai konzultációval
(Szakorvosi vizsgálatot követő javallatra.)
26 900 Ft 24 500 Ft

 

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Botos Aranka

Dr. Botos Aranka

Belgyógyász, angiológus

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.