ENG-EMG vizsgálatok

ENG-EMG vizsgálatok

ENG-EMG vizsgálatok

Az ENG (elektroneurográfiás) vizsgálat a környéki idegek működését méri. ENG-vel az érintett mozgató és érző idegekben rostpusztulást (axonális károsodás) vagy a rostokat burkoló myelinhüvely károsodása (demyelinizatio) különíthető el. Az EMG (elektromiográfia) vizsgálattal az izmok működését vizsgájuk.

A vizsgálatra leginkább a következő esetekben van szükség:

AZ ENG-t leggyakrabban bizonyos idegek leszorításának az un. alagút szindrómák (carpalis alagút syndroma, stb,) kimutatására alkalmazzuk. Emellett a környéki idegek általános érintettségének ( polyneuropathiák), az ideg-izom átmenet betegségeinek( pl. myasthenia gravis), az ideggyökök károsodásának: radiculopathia ,az idegfonatok érintettségének: plexopathia és a gerincvelői mozgató idegsejtek betegségének (pl ALS) megbízható vizsgáló módszere.

AZ EMG vizsgálat az izmok betegségeinek (myopathia, myositis), az ideggyökök és idegfonatok károsodásának mértékének, az idegfelépülés (regeneratio) fokának megítélésére,pl. idegsérülés után, ill a gerincvelői mozgató idegsejtek betegségének (pl. ALS) kimutatásának jól bevált módszere.

A két vizsgálat (ENG és EMG) sok esetben csak együtt értékelve ad információt.

HOGYAN TÖRTÉNIK A VIZSGÁLAT?
  • ENG: A perifériás idegeket elektromos árammal ingereljük és a vizsgált ideg által ellátott izmon elhelyezett elektródával a választ regisztráljuk.
  • EMG: A vizsgálat során vékony tűelektródát szúrunk a vizsgált izmokban és mérjük az elektromos választ nyugalomban, ill. az izom akaratlagos mozgatása / megfeszítése során.
  • A vizsgálathoz előkészítés nem szükséges, a vizsgálat napján javasolt a testápolók, krémek elhagyása. Kifejezetten vizenyős végtagok vagy bőrgyulladás, fekélyek esetén a vizsgálatot nem javasolt elvégezni.
  • Az EMG vizsgálat ellenjavallt véralvadásgátló szedése alatt. Beültetett pacemakert viselő betegeknél a sorozatingerlés (repetitív ingeráram) szintén ellenjavallt.
  • A vizsgálat, az elektromos ingerlés vagy tűszúrás helyén kellemetlen lehet. 
 MILYEN KÉSZÜLÉKET HASZNÁLNAK AZ ENG-EMG VIZSGÁLATOKHOZ?

 A Medoc Egészségközpontban az ENG/EMG vizsgálathoz CADWELL Sierra Summit készüléket használunk.

HOGYAN ÉRKEZZEK A VIZSGÁLATRA?
A páciens az első konzultációra hozza el az összes korábbi orvosi dokumentációját, különös tekintettel a neurológiai vizsgálatok eredményeire, adataira. Ha már történt röntgen, ultrahang, CT vagy MR vizsgálat, akkor annak leletét és képanyagát (lehetőség szerint CD-n vagy más adathordozón) is hozza magával.

Árak

Neurológia

  2024 2023
Neurológiai szakorvosi vizsgálat 32 500 Ft 29 500 Ft
Neurológiai szakorvosi vizsgálat + nyaki verőér (carotis, vertebralis) color doppler ultrahang vizsgálat 45 600 Ft 41 600 Ft
Neurológiai kontrollvizsgálat/leletmegbeszélés
(Legfeljebb fél éven belül, nálunk megkezdett szakorvosi kezelést követően, az orvos visszarendelése alapján.)
25 800 Ft 23 500 Ft
Neurológiai kontrollvizsgálat + nyaki verőér (carotis, vertebralis) color doppler ultrahang vizsgálat 38 400 Ft 35 000 Ft
Neurológiai leletmegbeszélés 25 800 Ft 23 500 Ft
Receptfelírás neurológiai konzultációval
(Szakorvosi vizsgálatot követő javallatra.)
25 800 Ft 23 500 Ft
ENG/EMG vizsgálat - 1 felső végtag
35 700 Ft 31 000 Ft
ENG/EMG vizsgálat - 2 felső végtag
52 900 Ft 46 000 Ft
ENG/EMG vizsgálat - 2 alsó végtag
52 900 Ft 46 000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Nagy Ildikó

Dr. Nagy Ildikó

Neurológus, neurofiziológus

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.