Lökéshullám terápia

Lökéshullám terápia

Lökéshullám terápia

A testen kívüli lökéshullám terápia (Extracorporeal Shock Wave Therapy - ESWT) egy olyan kezelési technológia, mely forradalmian megváltoztatta a klinikai szakemberek szemléletét a lágyszöveti sérülések kezelését illetően. Azokban az esetekben, melyben a páciens állapotát nem javította a hagyományos fizioterápia vagy más konvencionális beavatkozások, a testen kívüli lökéshullám terápia bizonyította hatékonyságát az invazív sebészeti beavatkozások egyetlen és hatékony alternatívájaként.

LÖKÉSHULLÁM TERÁPIA

HOGYAN MŰKÖDIK?

A lökéshullám egy akusztikus hullám, mely a keletkezési helyétől nagyobb távolságra is képes energiát eljuttatni. Ez az energia kiválóan hasznosítható a gyógyászatban, ahol már 1975 óta használják nagy sikerrel.

Eredetileg vesekő zúzásához fejlesztették ki a technológiát, de felfedezték, hogy "mellékhatásként" a különböző ortopédiai elváltozások fájdalomterápiájában is hatékonyan alkalmazható. A folyamatos kutatások és fejlesztések eredményeként mára klinikai tanulmányok bizonyítják a lökéshullám terápia hatékonyságát urológiai, ortopédiai, neurológiai, bőrgyógyászati és szépészeti felhasználásban. A mesterségesen létrehozott lökéshullámok a bőr felszínén sérülést nem okozva áthatolnak és az előre meghatározott területen fejtik ki fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat. A nyomáshullám létrehozása, fizikai tulajdonságai, alkalmazási paraméterei alapján kétféle lökéshullám használatos a fájdalomterápiában:

 • A radiális lökéshullám a bőrfelszínhez közel, nagyobb területek kezelésére alkalmas
 • A fókuszált lökéshullám a mélyebben fekvő, fájdalmas pontok és íntapadási problémák kezelésére.

MILYEN BIOLÓGIAI HATÁSAI VANNAK?

Az alacsony energiájú lökéshullámok bizonyítottan hatékonyak az idegek ingerlésében, az anyagcsere és keringés stimulációjában és tartós fájdalomcsillapító hatásuk van.

A lökéshullám sokféle módon hat az élő szövetekre. Az akusztikus ellenállást mutató szövetfelszínekre mechanikus hatást gyakorol. A folyadékbázisokban az elsődleges hatása a spontán összeeső buborékok képződése, amely NO (nitrogén monoxid) és egyéb fontos ionok felszabadulását váltja ki. Mindezek következményei a sejt áteresztő képességének és osztódásának javítása, szövetek regenerálódása, az erek újraképződése, továbbá az endothelialis növekedési faktor felszabadulása. A lökéshullámokra a szervezet azonnal reagál. A vérkeringés árama megnő, vele együtt beindul a nyirokkeringés, felgyorsul a szövetekben az anyagcsere, a véredények reprodukálódása az ínak és izmok területén. Ez felgyorsítja az emberi test természetes öngyógyulási mechanizmusát, megnöveli a sejtek szaporulatát és fellazítja  a gyulladás következtében lerakódó kálciumot.. A hullámok keltette energia hatására az izmok és ínak is ellazulnak, ezáltal a fájdalom csökken. A kezelés hatása tovább folytatódik a következő hetekben is, hiszen a fokozott öngyógyító folyamatok nem állnak le.

MILYEN ELŐNYÖKKEL JÁR A LÖKÉSHULLÁM TERÁPIA?

A lökéshullám terápia "non-invasive" beavatkozás, ennélfogva a kezelések során nem kell alkalmazni érzéstelenítést, altatást, fájdalomcsillapítást. A terápia hatékonysága érdekében nincs szükség gyógyszeres kezelésre, hosszan elhúzódó rehabilitációra, vagy a mozgásban korlátozást jelentő segédeszköz használatára. A tüneti kezelés helyett a krónikus fájdalom valódi okának terápiája valósul meg. Az energiában gazdag akusztikus hullámok feloldják a triggereket, élénkítik az anyagcserét, fokozzák a vérkeringést és célzottan megindítják a szervezet öngyógyító mechanizmusait. Kockázatmentes és rendkívül hatékony alternatívája a hagyományos kezelési módoknak.

MENNYIRE FÁJDALMAS A KEZELÉS?

A kezelést „érzik” a páciensek, mely esetlegesen csekély fájdalommal és minimális mellékhatásokkal (kipirosodás, kis duzzanat) járhat együtt.

MENNYI IDEIG TART A KEZELÉS?

Általánosságban egy lökéshullám-kezelés nem hosszabb 15-20 percnél, de ez nagymértékben függ a sérülés, a probléma jellegétől is. A legtöbben már 4-5 kezelés után megszűnt fájdalomról számolnak be. A kezelések krónikus esetben heti egy, akut fájdalom esetén heti maximum 2 alkalommal alkalmazhatók a tünetek megszűnéséig.

ORTOPÉDIAI LÖKÉSHULLÁM FÁJDALOMTERÁPIA

MI OKOZZA A PANASZOKAT?

A mozgásszegény életmód, az ülőmunka és az ezáltal kialakult rossz testtartás fokozottan hozzájárul a fájdalompontok kialakulásához, de a túlzásba vitt mozgás és az ezáltal keletkező sérülések, vagy a megerőltető és monoton sporttevékenység is okozhatja a fájdalmat.

A LÖKÉSHULLÁM TERÁPIÁVAL KEZELHETŐ LEGGYAKORIBB MOZGÁSSZERVI PANASZOK:

 • meszes váll, krónikus vállfájdalom
 • akut és krónikus hátfájdalom
 • tenisz- vagy golfkönyök
 • térd- és csípőpanaszok
 • kopásos elváltozás okozta térdfájdalom
 • Achilles-ín fájdalom
 • sarokfájdalom, sarkantyú, talpi fascia gyulladás
 • patella porcszövet bántalom, patellacsúcs szindróma
 • sípcsont elülső részének csonthártya irritációja
 • tompor íngyulladás
 • krónikus ínszalag- ízületi tok irritációk, gyulladások
 • akut és krónikus nyaki és ágyéki ideggyök szindróma
  • visszatérő izomfájdalom az alsó és felső lábszárban, mely nem keringési eredetű
  • a lábfej, talp középtáji fájdalma
  • sportsérülések, izomhúzódások, korábbi izomszakadások
  • felületi és mélyen fekvő trigger-pontok (A tartósan jelenlévő, megrövidült és megvastagodott izomrostok, amelyeket gyakran egy baleset (rándulás, sportbaleset), egy rossz mozdulat (lumbago), vagy akár stresszhelyzet, illetve bármilyen a megszokottól eltérő megterhelés idéz elő.)

FONTOS TUDNIVALÓ!

Ortopédiai alkalmazásokra a radiális lökéshullámú kezelés megfelelő és sikeresen alkalmazható, de a fókuszált (elektromágneses alapon keltett és célzott energiájú) lökéshullámmal kombinálva pl. a golf-, tenisz könyök, a sarkantyú és a talpcsont fájdalom kezelése hatékonyabb és rövidebb idő alatt hoz eredményt! A célzott területre (fókuszáltan) leadott lökéshullám és a radiális lökéshullám terápia kombinált alkalmazása a mozgásszervi elváltozások kezelésében, mozgásszervi fájdalom terápiában mindenképpen eredményesebb, előbb jelentkeznek a javulás jelei és több esetben jelentősen csökkenthető a terápiás kezelések száma!

HOGYAN TÖRTÉNIK A MOZGÁSSZERVI LÖKÉSHULLÁM-KEZELÉS?

Az első alkalommal egy részletes - ortopéd vagy reumatológus - szakorvosi kivizsgálásra kerül sor, mely alkalommal meghatározásra kerül az Ön egyedi esetében alkalmazható leghatékonyabb lökéshullám kezelés. Ezután a készülék kezelőfelületén keresztül rögzített, névszerinti – a javasolt terápiának megfelelő - programot állít össze a szakorvos. Ennek segítségével az ismétlődő kezeléseket a szakképzett asszisztencia végzi, mivel a problémás testrész és alkalmazandó eljárás mindig pontosan kijelölhető.

Minden alkalommal a kezelendő területre kontakt gél kerül, mely anyag segíti a hullámok továbbítódását a bőrön keresztül a szövetekbe és csontokba. Ezután a gyógyító hanghullámokat a bőr felszínén keresztül bejuttatjuk a sérült szövetekbe a kézben tartott radiális vagy fókuszált kezelőfejek és azok applikációi segítségével.

UROLÓGIAI LÖKÉSHULLÁM TERÁPIA

A LÖKÉSHULLÁM TERÁPIÁVAL KEZELHETŐ UROLÓGIAI BETEGSÉGEK:

 • Kismedencei fájdalom szindróma (CPPS)
  • Nem múló, krónikus kismedencei fájdalom csökkentése, melyre más "non-invazív" megoldás jelenleg nem áll rendelkezésre
  • Nem javuló vizelet-ürítési pnaszok
  • Erekciós funkció zavarok
 • Induratio penis plastica (IPP, Peyronie betegség)
  • Pénisz kóros deformitásából eredő fájdalom, melyre más "nem invazív" (nem műtéti) beavatkozás jelenleg nem áll rendelkezésre
  • Pénisz kóros deformálódásának (túlzott görbeség) 
  • Plakk képződés
 • Egyes merevedési zavarok

Az urológiai fókuszált ESWT kezelés további előnyei:

 • nincs szövődmény
 • nincs érzéstelenítést igénylő fájdalom
 • nem igényel előkészületet
 • nem tesz szükségessé intézeti megfigyelést a kezelést követően sem, ezért a kezelés után a páciens távozhat és munkaképes
 • tetszés szerinti számú kezelés végezhető, a kúra igény szerint ismételhető
 • gyógyszeres kezelés vagy sebészeti beavatkozás nélkül, önmagában is hatásos lehet

FONTOS TUDNIVALÓ!

A kezelések a felsorolt javallatok bármelyikében önállóan, vagy egyéb kezelések kiegészítéseként, azokkal párhuzamosan is végezhetők. Szeretnénk kihangsúlyozni ugyanakkor, hogy az urológiai fókuszált ESWT kezelések végső eredményessége kevésbé garantálható, mint pl. egy műtéti beavatkozás esetében, mindenesetre tapasztalatunk szerint megfelelő javallattal, a rendelkezésünkre álló legkorszerűbb berendezéssel elvégzett lökéshullám-kezelések sokat tudnak javítani a felsorolt, egyébként nem könnyen kezelhető betegségekben szenvedő páciensek életminőségén.

HOGYAN TÖRTÉNIK AZ UROLÓGIAI LÖKÉSHULLÁM-KEZELÉS?

A kezelésekhez minden esetben urológus vagy andrológus szakorvos megelőző vizsgálatával kell felállítani a pontos diagnózist és a javallatokat. Az alkalmazott készülék kezelési, valamint a vizsgálófej anatómiai paramétereinek egyénre szabott beállítását követően urológus szakorvos végzi a kezeléseket. Egy alkalom időtartama 10-15 perc, egy kúra 4-6 kezelésből áll. Merevedési zavarok esetén hetente 2, a többi javallat esetében hetente 1 kezelés szükséges.

 MILYEN KÉSZÜLÉKET HASZNÁLNAK LÖKÉSHULLÁM TERÁPIÁRA?
A Medoc Egészségközpontban a svájci Storz Medical legkorszerűbb DUOLITH® SD1 T-TOP »F-SW ultra« fókuszált-, és MASTERPULS® MP100 »ultra« radiális kezelő fejjel és különböző applikátorokkal ellátott lökéshullám terápiás készülékeit használjuk a leghatékonyabb kezelések és a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Árak

Lökéshullám terápia

  2024 2023
  Radiális lökéshullám-terápiás kezelés - további alkalmak (Szakasszisztens által végezve) 15 700 Ft 14 300 Ft
  Radiális lökéshullám-terápiás kezelés 2 régióra - további alkalmak (Szakasszisztens által végezve) 18 600 Ft 17 000 Ft
  Radiális lökéshullám-terápiás kezelés - 5 alkalmas bérlet (Szakasszisztens által végezve) 68 000 Ft 62 000 Ft
  Radiális lökéshullám-terápiás kezelés 2 régióra - 5 alkalmas bérlet (Szakasszisztens által végezve) 83 900 Ft 76 500 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Petrik Róbert

Dr. Petrik Róbert

Urológus , orvosigazgató, igazgatósági tag

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.