Diabetológia

Diabetológia

Diabetológia

Cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere-betegség, melynek szövődményei az egyik legnagyobb egészségügyi terhet jelentik a világnak, rontják a betegek életminőségét és életkilátásait. Hazánkban jelenleg a felismert, diagnosztizált cukorbetegek száma közel egymillió. A cukorbetegség megfelelő kezelése nem csak azért fontos, hogy a vércukor értékek megfelelő szinten legyenek, hanem hogy a rövid és hosszú távon megjelenő szövődményeket minél hatékonyabban meg tudjuk előzni. A nem időben, vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség számos súlyos szövődménnyel járhat, ami érintheti a szemet, a vesét, az idegrendszert és a szív-, érrendszert is.

Cukorbetegség esetén az inzulin (hasnyálmirigy által termelt egyik hormon) hatása csökkent vagy teljesen hiányzik a szervezetből. Így amellett, hogy a vérben magas lesz a cukorszint (mely a szövődmények kialakulásának alapja) a sejtek nem jutnak elegendő cukorhoz (ami viszont az energiaellátásuk egyik alapja). Az időben felismert és kezelt cukorbetegség karbantartható és a szövődményei megelőzhetőek. A cukorbetegek életkilátásai megfelelő kezelés mellett megegyeznek a nem cukorbetegekével. A nem vagy rosszul kezelt cukorbetegség emellett különböző fertőzésekre hajlamosít, amelyek egy része akár életveszélyes lehet.

Betegségek

1-es típusú diabétesz
Az 1-es típusú diabétesz, régi nevén "inzulinfüggő cukorbetegség" kialakulásának oka, hogy valamilyen hatásra a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejtek elpusztulnak. Ez gyakran egy autoimmun jelenség (saját szervezet által idegen anyagként felismert saját inzulintermelő Béta sejt pusztítás),de lehet egyéb más oka is a béta sejt pusztulásnak. Ekkor teljes inzulinhiány alakul, amit csak kívülről bevitt inzulinnal lehet pótolni. Az inzulin ilyen esetekben életmentő. 

2-es típusú diabétesz
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők kevésbé érzékenyek a cukor sejtekbe való bejutását szabályozó hormonra, az inzulinra. Szervezetük ugyan termel inzulint, de az nem elegendő ahhoz, hogy a normális vércukorszintet fenntartsa-relatív inzulinhiány. Napjaink nagyon gyakori diagnózisa az inzulin rezisztencia-azaz egy adott, akár normál mértékű inzulin szint mellett sem tud a sejtekbe megfelelő mennyiségű cukor bejutni.

Diabéteszes láb szindróma
Egy összefoglaló kórkép, mely nem csak ér, hanem az idegi és csont/izületi szövődmények talaján kialakult súlyos, akár végtagot/ életet veszélyeztető szövődmény lehet. Ezen szövődmény általában régóta fennálló, rosszul kezelt cukorbetegségnél gyakoribb, de nem ritka a jól beállított kezelés mellett sem. Emiatt kiemelten fontos, hogy évente legalább egy alkalommal diabeteszes lábbal foglalkozó érsebésszel megvizsgáltassák a lábukat.

Terhességi cukorbetegség
A terhességi cukorbetegség vagy másnéven gesztációs diabétesz a cukorbetegségnek az a formája, mely a terhesség alatt jelentkezik. A betegség hátterében a terhesség alatt bekövetkező különböző hormonális változások állnak, melyek a nemi hormonok szintjének változása mellett szintén befolyásolják a vércukorszintet.

 

MIKOR FORDULJUNK DIABETOLÓGUSHOZ?

  • Ha ismert cukorbetegsége van
  • Ha a családjában előfordult már cukorbetegség
  • Ha túlsúllyal küzd
  • Ha önnél terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak illetve, ha gyermeke 4000 grammnál nagyobb súllyal született
  • Étkezések után, vagy éhgyomorra furcsa, mással nem magyarázható tünetek( pl. szédülés, verejtékezés) észlel
  • Ha már elmúlt ötven éves
  • Ha fájdalmatlan fekély jelentkezését észleli
  • Ha bizonyos testrészein érzéketlenséget tapasztal, mert az utalhat az érzőidegek károsodására, ami a diabéteszes láb szindróma jellemző tünete is lehet
 MI TÖRTÉNIK AZ DIABETOLÓGIAI VIZSGÁLAT SORÁN?
A szakorvosi vizsgálat a páciens részletes kikérdezésével kezdődik. Az orvos feltérképezi az esetleges panaszokat és átnézi az összes rendelkezésre álló egészségügyi dokumentációt. Ezt követően teljes fizikális kivizsgálásra kerül sor, testsúly mérés, BMI-testtömeg index meghatározás, derék-körfogat mérés, perifériás erek, valamint vibráció vizsgálatával pedig az esetleges idegi/ neuropathiás károsodás felmérésére történik. Diabetológiai szakvizsgálat és szaktanácsadás során vércukorszint mérésre, részletes anamnézis felvételére, a korábban szedett gyógyszerek áttekintésére, családi anamnézis feltárására, táplálkozási és életmódbeli szokások felmérésére van szükség. A diagnózis felállításának gyakran feltétele bizonyos speciális labor elvégzése (vércukor terheléses vizsgálat).
A frissen diagnosztizált és a már gondozott cukorbetegeknél az eredmények szakorvosi véleményezése után, teljeskörű terápiás tanácsadásban részesül a páciens.
 HOGYAN ÉRKEZZEN A VIZSGÁLATRA?
A vizsgálatra hozza magával korábbi egészségügyi dokumentációját, különös tekintettel, ha van, a megelőző laboratóriumi eredményeket, vércukor naplóját.. A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorral érkezni.

Árak

Diabetológia

  2024 2023
Diabetológiai szakorvosi vizsgálat 36 500 Ft 36 500 Ft
Diabetológiai kontrollvizsgálat
(Legfeljebb fél éven belül, nálunk megkezdett szakorvosi kezelést követően, az orvos visszarendelése alapján.)
27 000 Ft 27 000 Ft
Diabetológiai leletmegbeszélés 27 000 Ft 27 000 Ft
Receptfelírás diabetológiai konzultációval
(Szakorvosi vizsgálatot követő javallatra.)
27 000 Ft 27 000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Buzás György Miklós PhD

Dr. Buzás György Miklós PhD

Belgyógyász, gasztroenterológus, diabetológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Nagy Erzsébet

Dr. Nagy Erzsébet

Belgyógyász, endokrinológus, diabetológus 

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Takács Éva Judit

Dr. Takács Éva Judit

Belgyógyász, endokrinológus, diabetológus

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.