Végbél nyálkahártya repedés (fissura)

Végbél nyálkahártya repedés (fissura)

Végbél nyálkahártya repedés (fissura)

A végbél egyik leggyakoribb, elsősorban nyálkahártyát érintő betegsége, melyet a nyálkahártya folytonosságának a hiánya okoz. Tekintettel arra, hogy az így szabbaddá vált idegvégződések érintkeznek az analis csatornán végighaladó tartalommal(pl. széklet), jelentős fájdalommal járhat. Emellett a váladékozás egy egyik leggyakoribb tünet, mely az áttetszőtől a friss piros, véres váladékig terjedhet.

Mi okozhatja a végbél repedést?

Ahhoz, hogy ezt jól megértsük szükség van egy kis anatómia tájékozottságra. A végbél záróizomzat két izomból áll: egy belső és egy külső izomkötegből. A külső záróizom akaratlagos irányítás alatt áll (tudatosan összeszorítható és ellazítható), a belső záróizomzatot viszont a vegetatív idegrendszer irányítja (akaratlagosan/tudatosan nem irányítható).

Ezen izomcsoportok összehangolt működése szükséges a normál székelési mechanizmusokhoz, illetőleg a széklettartáshoz.

Sok esetben, az izomtónus fokozottá válik, tartósan görcsbe kerül, nem engedi a teljes izomzat ellazulását. Ez gyakran vezet végbél nyálkahártya repedéshez, mely néhány mm-től több cm-ig terjedhet. 

Ez a seb egy tulajdonképpen nemgyógyuló krónikus seb/fekély.Ezt nevezzük végbélrepedésnek, van anális fissurának. Ezen seb gyakran a végbélcsatorna keresztcsont felőli részén alakul ki, de bármely irányban előfordulhat. Kialakulásában szerepet játszhat a széklethabitus változása is (pl. szorulás, vagy hasmenés), ritkábban anális idegentest is okozhatja. 

Két fázisát különböztetjük meg a betegségnek. 

Az akut szakaszban a kezdetekkor a repedés csak kicsi és felületes, majd később a krónikussá vált fissura esetén a sebalap szélesebbé válik, a krónikus gyulladás jeleit mutatja. Néha felette kis polipszerű képlet (papilla), alatta lencsényi, borsónyi végbél körüli csomó (úgynevezett előőrs csomó) képződik. 

Mivel mindez jelentős és állandó fájdalommal járhat, a szervezet védekező mechanizmusa egy tartós záróizomgörcsöt tart fenn a fájdalom csökkentése érdekében. Ezt mindenképpen kezelni kell.

Más-más kezelés igényel az akut és a krónikus szak.

Akut szakban simaizom ellazító spray, gyulladáscsökkentő végbélkúp, és végbélkrém alkalmazását javasoljuk, életmód változtatással és székletrendezéssel együtt (megfelelő rost mennyiség bevitel és fokozott folyadékbevitel). 

Az is el kell mondani, hogy ezen kezelések ellenére az elváltozás nem mindig szűnik meg és a fissura krónikussá válik.

Ez csak műtéti kezeléssel oldható meg.

Műtéti megoldás

Amennyiben konzervatív kezeléssel nem gyógyul az elváltozás a műtét a megoldás. A műtét során a végbél repedés az előőrs csomóval együtt kimetszésre kerül, megőrizve a záróizomzat épségét. Néhány esetben olyan tartós a záróizomgörcs, hogy szükséges az izom részleges átmetszése is.

Miért kell a műtétet elvégezni?

A műtét segítségével megoldódik a repedés miatt fennálló krónikus gyulladásos folyamat és az egyre mélyülő és szélesedő krónikus végbélrepedés szanálódik.

Gyakori kérdés a rosszindulatuvá válásának lehetősége. Műtét során, amennyiben felmerül ennek lehetősége, az operáló orvos szövettani mintát  vesz, melynek kórszövettani vizsgálata után kapjuk meg a végleges diagnózist.

A megfelelően kivitelezett műtét után jó az esély a krónikus végbélrepedés végleges gyógyulására.

Mi történik közvetlenül a műtét utáni időszakban, mire kell figyelni?

A műtétet általában néhány órás intézeti megfigyelés követi. Amennyiben ezen megfigyelési időszakban az élettani funkciók stabilak (vérnyomás, megfelelő mennyiségű vizelet elválasztás stb.), a beteg saját lábán, kísérővel elhagyhatja a klinikát.

Mint minden beavatkozásnál, így itt is az első hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, rendszeres pihenés szükséges, de ez nem feltétlenül kell, hogy ágynyugalom legyen.

Otthonában a közvetlen műtét utáni napokban szükséges lehet a megfelelő fájdalomcsillapítás. A fájdalom leggyakrabban székeléskor jelentkezik. A mindennapokban használatos készítmények általában elégségesek ezen fájdalmak teljeskörű csillapítására.

A seb gondozásához, napi életvitelhez az operáló orvostól és a szakszemélyzettől megfelelő tájékoztatást fog kapni. A széklet rendezése a gyógyulási időszak alatt kiemelkedően fontos rész (rendszeres, puha széklet). Ezt részben rszdús táplálkozással és fokozott folyadékbevitellel tudja biztosítani. Emellett kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

Műtét utáni periódusban bármely nemvárt esemény, panasz esetén is biztonságban érezheti magát. Segítségére leszünk egy állandóan hívható telefonszámon keresztül.

Árak

  2024 2023
Aranyér műtét 440 000 Ft  440 000 Ft
Végbél polyp eltávolítás 440 000 Ft  440 000 Ft
Végbélberepedés (fissura) műtéti megoldása altatásban 440 000 Ft  440 000 Ft
Végbéltályog feltárás 440 000 Ft  440 000 Ft
Végbélsipoly műtéti megoldása 440 000 Ft  440 000 Ft
Kiegészítő díjtételek
Medoc műtét előtti laborvizsgálat 10 000 Ft  10 000 Ft
Medoc műtét előtti mellkas röntgen 8 000 Ft  8 000 Ft
Medoc műtét előtti nyugalmi EKG (kiértékelés nélkül) 7 000 Ft  7 000 Ft
Varratszedés-amennyiben releváns 8 500 Ft  8 500 Ft
Posztoperatív első kontroll vizsgálat (7 napon belül) díjmentes díjmentes
Műtét utáni további kontroll vizsgálat, amennyiben szükséges 25 800 Ft 24 500 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bencz László

Dr. Bencz László

Sebész, proktológus

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Bertha László

Dr. Bertha László

Sebész, proktológus

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.