Mi is ez a betegség valójában?

Leírójáról ,Guillaume Dupuytren 18. században élt párizsi sebész, anatómus nevéről kapta. 

Egyik vagy mindkét tenyérben különböző intenzitással kialakuló bőr alatt tapintható csomók, hosszanti hegek, melyek időnként a bőrt is meggyűrik, majd az ujjakra felterjedve azokat hajlított állásba húzzák.

A bőr és zsirszövet alatt egy tenyéri bőnye található, mely kötőszövetes pajzsként védi az alatta mélyben húzódó inakat, ereket, idegeket.  Ennek a szövetnek szövettanilag jóindulatú, azonban zsugorító, a kéz megfelelő használatát akadályozó betegségéről, fokozódó hegesedéséről van szó.  Különböző stádiumokat különíthetünk el attól függően, milyen rég óta áll fenn.

Dupuytren kontraktúra

Miért alakul ki?

Az esetek nagy részében kromoszómához kötött recesszív módon öröklődik a betegségre való hajlam. Tehát családi halmozódást mutat. Egyéb betegségek, epilepszia, cukorbetegség, dohányzás, rendszeres alkohol fogyasztás, gyakori trauma, kéz korábbi sérülései hajlamosíthatnak szintén...

Dupuytren kontraktúra

Mikor forduljak kézsebészhez?

A betegség kezdeti stádiumában gyakorta alig tapinthatók a diszkrét csomók, ellenben a beteg bizonytalan fájdalmakról, időnként zsibbadásról, pattanós ujjakról számol be. Ezért bárminemű panasz esetén a gondos kézsebészeti vizsgálat deríti ki a valós betegséget.

Hogyan kezelhető?

A stádium beosztások lényegesek a kezelés felállítása miatt. 

Kezdeti szakaszban gyógytornáztatás, helyileg alkalmazott nem-szteroid gyulladáscsökkentő gélek jönnek szóba, mely a panaszokat enyhíthetik. A folyamatot sajnos nem tudjuk megállítani, a jó hír azonban, hogy lassan, évek alatt alakul ki, ez idő alatt a kezdeti panaszok is maguktól szűnnek meg.

Az ujjak behúzásával járó hegesedés azonban már a mindennapi életvitelt is befolyásolja, akár kifejezetten balesetveszélyes helyzetet létrehozva. (kesztyűfelhúzás, háztartási eszközök használata, sportolás..) Ekkor a műtét jön szóba, mely steril körülmények között, műtőben történik.

Exrém hajíltott állapotú ujj, a tenyéri bőr zsugorodás okozta rossz állapota miatt átmeneti megoldás a helyi érzéstelenítésben végzett, bőr alatti hegek tűvel történő áthasogatása. Ennek hatására az ujj és bőr némileg nyúlhat, gyógyulás után jobb körülményeket teremtve a nagyobb -hegeket eltávolító műtéthez.

Utóbbi műtét a kéz állapotától függően altatásban 60-90 percet vesz igénybe. Közben egy felkarra helyezett, vérnyomásmérőhöz hasonló madzsettával biztosítjuk a műtéti terület vértelenségét. Az operáció alatt speciálisan vezetett metszésekből tárjuk és távolítjuk el a kóros zsugorító szöveteket, gondosan az ér-idegképletek megóvása mellett. A bőrt vékony szilikon csövecskék felett varrjuk, melyek a maradék vérzést hivatottak elvezetni. A sebvonalba minden alkalommal helyi érzéstelenítőt fecskendezünk a műtét utáni fájdalmak csillapítására. Ennek köszönhetően a betegek kis százaléka szorul későbbiekben fájdalomcsillapítóra.

A műtétet követően a kötés mellett időnként gipszet is felhelyezünk sebgyógyulásig. 

Pár órás megfigyelést követően a beteg zárójelentéssel, kísérővel megy haza. A kötésre vigyázni kell! Az operált kezet lógatni nem szabad, különben megduzzad. Víz nem érheti, kezet mosni, lefürödni a kötést tilos, mert a varratvonal felázik, és a bőrön lévő kórokozók könnyen bejutnak a seb mélyére súlyos gyulladást létrehozva!

Mire számíthatok műtét után?

Fent említetteken kívűl  másnap, majd még varratszedésig még két alkalommal kell kötözésen megjelenni. A varratszedés ideje kb. 12-14 nap után esedékes. Ezt követően még 2 napig a kötés fennmarad, majd a beteg már saját magának távolítja el és kezet moshat. Bőrét még 1-2 hétig bőrápoló krémmel kezeli, néhány esetben gyógytornára is szükség lehet.

A végeredmény nagy mértékben függ a műtét előtti stádiumtól, a betegség fennállásának idejétől, alapbetegségektől, esetleges fellépő sebgyógyulási zavaroktól. Az ujjak kisizületi szalagrendszere sajnos nagyon megszenvedi az akár évekig tartó hajlított helyzetet, ezt műtéttel sem lehet minden esetben megoldani. Minél kifejezettebb az ujj hajlított helyzete, az operáció utáni javulás is annál szerényebb. Emiatt extrém ritka, elhanyagolt esetben a beteggel történt részletes egyeztetés után az érnintett ujj amputációjára is sor kerülhet.

Mi történik, ha mégsem vállalom a műtétet?

A betegség halad előre, a hegesedés, az ujjak hajlított helyzete fokozódik, ezáltal már akadályt is képeznek a mindennapi tevékenységben, mint például a kesztyűfelhúzás, buszon, villamoson kapaszkodás, pohár, evőeszköz fogása, háztartási eszközök használata. …stb.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Zárai Andrea

Dr. Zárai Andrea

Sebész, kézsebész

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.