Az orrdugulás egy sokakat érintő probléma, melyet olykor nem veszünk elég komolyan és anélkül, hogy szakemberhez fordulnánk, otthoni praktikákkal próbáljuk kezelni, nem számolva azzal, hogy akár ronthatunk is a helyzeten.

Orrdugulás és az orrcsepp használata

Váltott oldali orrdugulás

Ha már tapasztalta azt a jelenséget, hogy oldalfekvésben csak az egyik orrfele dugul el, majd pozíciót váltva az adott orrfél kitisztul és a másik oldal dugul el, előfordulhat, hogy alsó orrkagyló megnagyobbodása van.

Az alsó orrkagyló megnagyobbodás nagyon gyakori jelenség, sok embert érint és a számos mindennapi panaszok mellett, további egészségkárosító hatása is lehet. A nehezített orrlégzés rontja az alvás minőségét, száj és torok szárazságot okoz és kezeletlenül magasvérnyomás kialakulásához is vezethet.

A legtöbb ember mielőtt szakorvoshoz fordulna a probléma kivizsgálása érdekében, orrcsepp vagy orrspray használatával próbálja meg kezelni az orrdugulását, ami azonban számos további következménnyel járhat.

Ide mindenképp tennék átkötést, mert sokat kellett gondolkoznom, hogy jön az orrcsepp függőség. Pl: A legtöbb ember az orrdugulást orrcsepp használatával próbálja meg kezelni, ami azonban számos további proléma forrása lehet.

Orrcsepp/orrspray függőség

Ha rendszeresen orrcseppel vagy orrsprayvel kezelik az orrdugulásukat, végül függőséghez vezethet, ami csak akkor tűnik fel, mikor éppen nincs kéznél a szer és az orrdugulás elviselhetetlenné válik. Először csak az alváshoz kezdi el rendszeresen használni az érintett, majd már napközben is szükségét érzi és idővel nem képes nélküle meglenni. A túlzásba vitt orrspray vagy orrcsepp használata irritálja a nyálkahártyát, annak kiszáradásához és gyakoribb orrvérzéshez vezethet.

A gyógyszertárakban vény nélkül is kapható szereket egy hétig szabad alkalmazni, maximum naponta 3-4 alkalommal. Ha az orrdugulás egy hét után sem szűnik meg, fül-orr-gégész szakorvoshoz érdemes fordulni a probléma kivizsgálására. Ellenkező esetben a szer további használatával, a szervezet éppen az orrnyálkahártya megduzzadásával reagál. A szer használatát követően 2-3 órára összehúzódik a nyálkahártya, majd ahogy elmúlik a hatás, a fokozódó vérellátás miatt még nagyobb duzzanat alakul ki, mely okán újbóli nyálkahártya lohasztó orrspray/orrcsepp adagolását érzi szükségesnek az ember, ami sajnos ismét csak pár órán keresztül hat. Így kialakul egy ördögi kör, melynek megoldására érdemes szakember segítséget kérni és a probléma gyökerének felkutatásával orvosolni a teljes kórképet. Sajnos minél tovább függ az ember orrspray vagy orrcsepp használatától, annál több ideig tart arról leszokni.

Fontos az orrdugulás gyökerének felkutatása. Számos anatómiai elváltozás okozhat orrdugulást, úgy, mint orrsövényferdülés, orrpolip, idült orrmelléküreg gyulladás, de akár daganat is. Viszont a legtöbb esetben az alsó orrkagylók duzzanata okozza a panaszt.

Mi oka lehet az alsó orrkagyló duzzanatnak? 

Sok esetben az orrsövényferdülés az alap probléma, melynek talaján kialakul az ellenoldali alsó orrkagyló megnagyobbodása. Emiatt sokszor nem csak a ferdülés miatt beszűkült oldalon kap a beteg nehezen levegőt, hanem az ellenkező oldalon is. Ilyen esetekben az orrsövényferdülés műtéti megoldása és az alsó orrkagyló/k zsugorítása oldja meg a kialakult problémát.

Orrkagyló megnagyobbodás kialakulhat allergiás betegeknél is. Ilyen esetben az allergia kezelésével az orrkagylóduzzanat is orvosolható és kialakulása megelőzhető.

Az orrkagylómegnagyobbodás okának pontos felderítéséhez a fül-orr-gégészeti szakorvosi státuszfelvétel mellett szükség esetén nagy segítséget nyújthat az arckoponya CT/CBCT vizsgálat is. A kiváltó ok sikeres beazonosításával, személyre szabott terápiát lehet alkalmazni.

Hogyan kezelhető az alsó orrkagyló megnagyobbodás?

A tartósan fennálló, más konzervatív kezelésre nem reagáló alsó orrkagyló duzzanatra megoldást nyújt az önmagában is elvégezhető orrkagyló redukció. A beavatkozás elvégezhető:

  • elektrokauterrel,  
  • rádiofrekvenciás eszközzel,
  • lézerrel.

Utóbbi két típusa a műtétnek elvégezhető ambuláns ellátás keretén belül.

A rádiofrekvenciás és lézeres orrkagyló beavatkozás előnyei:

  • minimális vérzés 
  • gyors regeneráció
  • a beavatkozást követően alacsony fájdalom.

Radiofrekvenciás orrkagyló kisebbítés

A rádiófrekvenciás orrkagyló megkisebbítés ambuláns ellátás keretén belül, helyi érzéstelenítésben elvégezhető beavatkozás.

A radiofrekvenciás eszközzel végzett műtét során a szövetredukció nem a felesleges szövet „kivágásával” történik, hanem a szövet tömegének alacsony energiával működtető elektromágneses hullámokkal történő csökkentésével. 

Az eljárás során a duzzadt alsó orrkagyló több pontján az orvos a nyálkahártya alá vezeti az erre kifejlesztett elektródát. A gép által kibocsájtott elektromágneses impulzusok által az orrkagylót alkotó molekulák felmelegednek és egymáshoz ütköznek, anélkül, hogy elégnének, a szövetek összezsugorodnak és feszesebbé is válnak. 

A beavatkozás körülbelül 10- 15 perc alatt elvégezhető és csak minimális kellemetlenséggel jár. 

Lézeres orrkagyló kisebbítés

Az alsó orrkagyló kisebbítő műtétek közül a másik modernebb eljárás a lézeres alsó orrkagyló kisebbítés. 

Az eljárás során a műtéti területre célzott, magas intenzitású lézer energia a sejtekbe juttatva, gyors felmelegítést kiváltva, a sejtek víztartalmát gőzzé alakítja, így vízgőzként elpárologtatja a kóros sejteket, szöveteket, mindemellett a környező szöveteket megkíméli. 

A beavatkozás során az irányított lézerfény kisebb átmérőjű ereket elzárja és vágás nélkül, fejti ki hatását.

Az eljárás körülbelül 10- 15 perc alatt elvégezhető és csak minimális kellemetlenséggel jár. 

A beavatkozást megelőző teendők

Első lépésben fül-orr-gégészeti vizsgálaton szükséges részt venni azon szakorvosnál, aki a beavatkozást a későbbiekben elvégzi. A vizsgálat során a szakorvos részletesen kivizsgálja a pácienst, felmérve a beavatkozás szükségességét, valamint, hogy a beavatkozás várhatóan javulást okoz-e a páciens panasza kapcsán. A vizsgálat során kiválasztásra kerül a műtéti eljárás típusa is. 

A vizsgálatra a páciensnek érdemes magával hoznia korábbi egészségügyi panaszaival kapcsolatos dokumentumait, a rendszeresen szedett gyógyszereit tartalmazó listát (beleértve a vitaminokat, táplálék kiegészítőket is). Fontos, hogy a páciens tájékoztassa orvosát előző betegségeiről és az esetleges gyógyszerérzékenységéről és allergiájáról.

A konzultáció során a szakorvos tájékoztatja a beteget a műtét menetéről, annak várható hatásairól, így előnyeiről, esetleges szövődményeiről. 

A beavatkozást megelőző 5-7 napon belül nem javasolt véralvadásgátló szer szedése (pl.aszpirin), mert a műtét során fokozhatják a vérzést és a későbbiekben ronthatnak a műtétet követő gyógy hajlamon.

Az alábbi esetekben nem javasolt az orrkagyló kisebbítés:

  • éppen zajló vagy 2 héten belüli lázas vagy hurutos betegség,
  • terhesség
  • szezonálisan éppen zajló allergia esetén
  • pacemaker viselőnél
  • véralvadási probléma esetén

A beavatkozás napjával kapcsolatos fontosabb tudnivalók

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik.  Az érzéstelenítő beadását követően (amint az kifejti hatását), az operatőr orvos elvégzi a beavatkozást. A műtét után körülbelül 30 perc megfigyelés szükséges.

Az orvos még egyszer ellenőrzi a műtéti területet, és ezt követően a beteg távozhat az intézményből.

Beavatkozás utáni fontosabb tudnivalók

A beavatkozás után 2-3 napig fizikai kímélet javasolt. A beavatkozást követő első 2 hétben jellemző az orrdugulás és pörkképződés, mely 2-3 héten belül fokozatosan csökkeni fog. Ritka esetben előfordulhat orrvérzés vagy fájdalom. A teljes mértékű gyógyulás a műtétet követően 4-6 héten belül várható. Ekkorra már az orrkagyló végleges méretére zsugorodik és az orrdugulás jelentős mértékben csökkenni fog.  A gyógyulási időszakban naponta többször orrtoilette végzése javasolt az orvos által felírt orrkrém vagy orrcsepp segítségével. Ezen alkalmakkor kevés pörk távozása előfordulhat az orrjáratokból. Ezek a készítmények elősegítik az orr nyálkahártyájának regenerációját.

A bevatkozást követő 2 hétben nem javasolt az erős orrfújás.

A beavatkozás  után egy alkalommal mindenképpen vissza kell jönnie a páciensnek kontroll vizsgálatra a kezelőorvosához, hogy ellenőrizhesse a gyógyulás folyamatát és a beavatkozás sikerességét.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Répássy Gábor Dénes

Dr. Répássy Gábor Dénes

Fül-orr-gégész, fej-nyaksebész

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.