Nancy Cappello minden nap odafigyelt az egészséges táplálkozásra, és nem volt olyan nap, amikor kihagyta volna a sportot. Sőt nem volt olyan év, amikor kihagyta volna a számára javasolt emlővizsgálatot. Nancy 2003-ban kapta kézhez élete 11. mammográfia eredményét, amellyel minden rendben volt, mint minden alkalommal, most is.  Ő csak úgy hívta - BOLDOGRAM (The Happygram).  Teljes nyugalommal ment el a nőgyógyászához a szintén esedékes éves kontrollvizsgálatra.

A vizsgálat alatt az orvos tapintott valamit a jobb emlőjében így a protokollnak megfelelően készült még egy - úgynevezett diagnosztikus - mammográfia, ami szintén nem mutatott kóros elváltozást! A tapintható elváltozás ténye miatt, a mammográfiát kiegészítő emlőultrahang vizsgálatra került sor, amely 2.5cm elváltozást írt le a jobb emlőben.  A mintavétel után bebizonyosodott, hogy III. stádiumú invazív emlőrák. Méghozzá 13 nyirokcsomó áttéttel.

Miért nem látszott az elváltozás a az emlő röntgenképén?

Mert a hógolyót is nehéz megtalálni a hóviharban.

Nancy utólag kikérte a röntgen mammográfia leleteit, és mind a 11-en szerepelt az alábbi mondat. „A páciens extrém denz emlővel rendelkezik, az előző vizsgálathoz képest nincs számottevő változás"... Akkor szembesült a ténnyel, hogy mindenki - a háziorvosa, a radiológusa, a nőgyógyásza - tudott róla, hogy Neki milyen emlőtípusa van, csak Ő NEM, akinek tulajdonképpen az emlőjéről szó van!

Amíg a röntgenképen a zsírosabb emlőszövet majdnem feketének látszódik, addig a kötőszövetben és mirigyes állományban gazdag denz emlőtípus fehéren ábrázolódik. A rosszindulatú elváltozás szintén fehér, ezért a sűrűbb emlőszövet elfedheti a daganatot, felismerését megnehezíti a röntgen mammográfia önálló használata, így akár minden 3. invazív tumor láthatatlan maradhat. Olyan, mintha az emlőradiológus hógolyót keresne a hóviharban.

Nancy Cappello esetében is ezt történt. Az emlő röntgenképén az extrém denz emlőszövet elfedte, eltakarta a tumort, ami valószínűleg már 3-4-5 éve ott volt, és nőtt a testében. Anélkül, hogy Ő tudott volna róla.

A mell típusát ránézésre vagy tapintással nem lehet meghatározni, azt kizárólag a röntgen mammográfiás felvételek alapján állapíthatja meg a radiológus szakorvos. A röntgen mammográfia az emlődiagnosztika aranystandard alapvizsgálata, azonban korlátozott értékű lehet denz emlők esetén, mert az ilyen sűrű, mirigyes, denz szerkezet elfedheti a kis méretű még nem tapintható csomókat.

Dr. Nancy Cappello Phd (†66) története

Mi történt volna, ha korábban diagnosztizálják Nancyt?

Az Amerikai Rák Társaság adatai szerint a III. stádiumú invazív emlődaganat túlélési rátája 49%. Az I. stádium esetén - azaz, ha hamarabb megtalálják ezt a rákot - ez a esély 88 %-ra nőtt volna…

Mit tett Nancy?

Hat műtét, nyolc kemoterápiás, összesen huszonnégy sugárterápiás kezelés és a hormonterápia után Nancy jobban lett, sőt! Keményen dolgozott, és elhatározta, hogy tesz azért, hogy nőtársai tisztában legyenek saját emlőjük típusával. Átélte, ezért pontosan tudta, hogy ez a tudás életet menthet.

Megalapította az amerikai „Are You Dense? – Ön vajon Denz emlőjű” mozgalmat. Connecticut volt az első USA állam, ahol törvénybe foglalták azt, hogy minden Hölgy emlődiagnosztikai leletében KÖTELEZŐ belefoglalni az emlő típusát, azaz denzitását.

Nancy kiemelkedő munkája és eredményei indították el a lavinát Amerikában. Mára az 50 USA államból mindegyikben sikerült törvénybe iktatni, hogy kötelező legyen az emlődenzitás orvosi riportálása.

A Medoc Egészségközpont tulajdonosai személyes, jó kapcsolatot ápoltak Nancy-vel, aki folyamatosan nyomon követte a magyarországi fejlesztéseket.

Nancy emléke

Dr. Nancy Cappello Phd (†66) története

Nancy tavaly elbúcsúzott a világtól. Szellemisége örökre velünk marad.

Vigye magával ma Ön is Nancy üzenetét: Ahogy a világon nincs két egyforma nő, úgy nincs két egyforma női mell sem. Mind más, mind egyedi! Sajnos ugyanez elmondható az emlőrákról is. Sokarcú betegség, amely jelentősen befolyásolhatja az észlelhetőségét.

Ne halogassa az emlődiagnosztikai vizsgálatát és legyen tisztában Ön is azzal, hogy milyen típusú az Ön emlője!Mert ne feledjék, az emlőrák korai diagnosztizálása érdekében mi, Hölgyek tehetünk a legtöbbet!

Kedves Nancy! Mély tisztelettel köszönjük mindazt, amit értünk, nőkért tettél! Köszönjük, hogy figyelemmel kísérted szakmai munkánkat, és bátorítottál minket arra, hogy üzenetedet Magyarországra is elhozzuk! Köszönjük, hogy áttörted a gátakat, és ezáltal nők életét mented meg ma is, hogy családanyaként, feleségként, lánygyermekként továbbra is fényt hozzanak a körülöttük élők életébe. Köszönjük, Nancy!

Emlődiagnosztikai tájékoztató letöltése

Nancy története 2013ban megjelent az Journal of the American College of Radiology-ban. (JACR) www.jacr.org/article/S1546-1440(13)00575-9/pdf

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.