Vizeletáramlás vizsgálat uroflowméterrel (uroflowmetria)

Vizeletáramlás vizsgálat uroflowméterrel (uroflowmetria)

Vizeletáramlás vizsgálat uroflowméterrel

(uroflowmetria)

A vizeletáramlás mérése, vizsgálata vizelési panaszok esetén indokolt. E tárgykörben elsősorban a vizelettartási problémákat, prosztata-megnagyobbodást, húgyvezeték-szűkületet szükséges okként megemlíteni. A vizsgálatot idokolt esetben az urológiai szakorvosi vizsgálat alkalmával, azzal együtt elvégezhető.

A vizeletáramiás vizsgálat segítségével a vizeletürítésben szerepet játszó izomzat - a hólyagizomzat és a záróizomzat - által kifejtett nyomás erőssége vizsgálható, felderíthető a húgyhólyag nyugalmi állapotában és telítődése közben kialakuló nyomás. A mért adatok segítségével egy áramlási görbe rajzolható fel, amelynek segítségével az urológus szakorvos következtetést vonhat le arról, hogy a vizelési panasz, inkontinencia milyen szervi vagy más okra vezethető vissza.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizeletáramlás, más néven uroflow vizsgálathoz uroflowméter készüléket használunk. Elvégzéséhez elengedhetetlen, hogy a páciens telt hólyaggal érkezzen, mert legalább 1,5 dl vizelet szükséges az orvosi kiértékelésre alkalmas eredményhez. Az adatok rögzítéséhez a készülék tölcsérszerű edényébe kell vizelni, amely a folyadékot felfogja és a szükséges dinamikai méréseket elvégzi. A műszer az ürítés teljes hosszát, az ürített vizelet mennyiségét, továbbá az egységnyi időszeletek alatt ürített vizelet mennyiségeit külön-külön is rögzíti, ezáltal urodinámiás függvénygörbét rajzolva fel. Fontos, hogy amennyiben a vizsgálat során a számunkra szokásostól eltérést tapasztalunk, azt feltétlenül jelezzük az orvosnak.

Árak

Vizeletáramlás vizsgálat uroflowméterrel (uroflowmetria)

  2024 2023
Vizeletáramlás mérése uroflow készülékkel 12 500 Ft 11 000 Ft

*Szakorvosi vizsgálataink alapáron csak abban az esetben tartalmaznak kiegészítő vizsgálatot vagy szolgáltatásokat, (pl. gyorsteszt, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, stb.), ha azokat az árlistában feltüntettük. A vizsgáló orvos szakmailag indokoltnak tarthatja és javasolhatja kiegészítő vizsgálatok elvégzését, melyek további költséggel járhatnak.

Orvosaink

Medoc Egészségközpont orvosai - Dr. Petrik Róbert

Dr. Petrik Róbert

Urológus , orvosigazgató, igazgatósági tag

Kérjen időpontot!

Időpontfoglalással, módosítással, lemondással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat vagy küldjön e-mailt! Munkatársaink hétköznapokon 8:00 és 20:00 óra között érhetők el telefonon, más időszakokban üzenetrögzítőnk fogadja megkeresését. Tájékoztatjuk, hogy az egészségügyi tanácsadásra telefonon keresztül nincs lehetőség.